0.7 C
Koprivnica
Utorak, 5. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
IN MEMORIAM

Preminuo nekadašnji gradonačelnik Križevaca Valentin Puževski
P

Iako je zadnje godine života živio u Zagrebu, volio se vraćati u svoje rodne Križevce o kojima je uvijek pričao samo najbolje.

Ne propustite

Nakon teške bolesti u ponedjeljak, 28. prosinca 2020. godine preminuo je istaknuti križevački znanstvenik, sveučilišni profesor, pedagog, političar prof.dr.sc. Valentin Puževski, nekadašnji gradonačelnik Grada Križevaca te saborski zastupnik.

Valentin Puževski rođen je u mjestu Mali Potočec pored Križevaca, 27. siječnja 1931. godine. Diplomirao je na Višoj pedagoškoj školi i na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao.

Radio je kao učitelj, direktor škole, profesor na Pedagoškoj akademiji i na Filozofskom fakultetu. Bio je prvi predsjednik Zajednice osnovnih škola Hrvatske (1966.), predsjednik Hrvatskog pedagoško-književnog zbora(1974.-1978.) te glavni urednik Pedagoškoga rada (1976.-1980.). Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, od kojih posebno ističemo godišnju nagradu “Ivan Filipović”, kao i nagradu za životno djelo “Ivan Filipović”. Odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Antuna Radića, plaketom Grada Križevaca te je proglašen počasnim građaninom Križevaca, a primio je i Nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije.

Bio je zastupnik u Hrvatskom saboru od 1993. do 1997. i gradonačelnik Križevaca od 10. srpnja 1995. do 30. rujna 1996. godine.

Neka od značajnijih djela su Prema školi otvorenih vrata (1987.), U potrazi za suvremenom osnovnom školom (1991.), Škola otvorenih vrata (2002.), a zadnje objavljeno djelo bilo je 2018. godine Našim Križevcima.
Iako je zadnje godine života živio u Zagrebu, volio se vraćati u svoje rodne Križevce o kojima je uvijek pričao samo najbolje.
– Naši Križevci su nevjerojatni, takvi da ih moraš voljeti, izjavio je Valentin Puževski 1. ožujka 2018. godine.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

5. prosinac

Međunarodni je dan volontera, a osjećaj ispunjenosti zajednički je svima, Sonja Rušak: Volontiranje je dio mene, a velika je sreća i zadovoljstvo znati da...

Ujedinjeni narodi 17. prosinca 1985. godine na svojoj su skupštini proglasili Međunarodni dan volontera, pa se od tada svake...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti