REALIZIRALI PROJEKT

Prenijeli tradicionalnu tehniku oslikavanja pisanica zainteresiranim polaznicima

U tijeku je izrada kratkog dokumentarnog filma o provedenom projektu i radionicama.

13:50h
0

Turistička zajednica Središnja Podravina prošlog je vikenda realizirala projekt sufinanciran od strane Ministarstva kulture i medija RH pod nazivom „Oslikavanje pisanica u Podravini“.

Cilj projekta bio je naglasiti važnost prenošenja tradicijskih znanja i običaja te upoznati različite tehnike ukrašavanja pisanica koje su specifične za pojedina područja naše Podravine.

– Umijeće ukrašavanja pisanica u Podravini zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro – naglasili su iz TZ.

Radionice su bile organizirane u Molvama i Delovima na kojima su se polaznice i polaznici upoznali sa tri tehnike ukrašavanja pisanica koje se tradicijski koriste u ovom djelu Podravine, a to je tehnika ukrašavanja voskom, tehnika struganja jaja ili boje na jaju, tzv. grecanje te tehnika ukrašavanja biljkom setinec.

Voditelj radionice je bio Josip Cugovčan iz Podravskih Sesveta, nositelj nematerijalnog kulturnog dobra koji je polaznicima interaktivno pokazao tehnike i načine ukrašavanja pisanica na tradicionalan način.

Prije samog interaktivnog dijela radionice, etnologinja Vesna Peršić Kovač iz Muzeja grada
Koprivnice održala je stručno predavanje o povijesti i tradiciji ukrašavanja pisanica u Podravini i Hrvatskoj te običajima koji su vezani uz to doba godine.

U tijeku je izrada kratkog dokumentarnog filma o provedenom projektu i radionicama.