napravite red

Prestanite besmisleno rasipati hranu: Savjeti kako pravilno uskladištiti namirnice

Proklijali krumpir, kiselo mlijeko ili prezrelo voće. Iako neke namirnice imaju kratak rok trajanja, često se moraju izbaciti jer su pohranjene u neprikladnim uvjetima.

10:14h
0

Jeste li znali da prema svjetskim statistikama i do 60 % kupljene hrane završi u smeću? Smanjivanje nepotrebnog rasipanja hrane nije ništa teško. Inspirirajte se našim savjetima i započnite sljedeći put kad raspakirate nabavljene namirnice.

Proklijali krumpir, kiselo mlijeko ili prezrelo voće. Iako neke namirnice imaju kratak rok trajanja, često se moraju izbaciti jer su pohranjene u neprikladnim uvjetima. Pravilno skladištenje voća, povrća, narezaka i trajne hrane ne samo da će stati na kraj rasipništvu nego će i znatno produžiti rok trajanja hrane, a na kraju ćete još uštedjeti i novac.

U hladnjaku napravite red

Prvi i najvažniji korak u smanjenju otpada od hrane u domaćinstvu je uredan i organiziran hladnjak. Kobasice, sireve i ostalu hranu s kratkim rokom trajanja stavite u staklenke za hranu tako da ih imate pred očima i da ih ne zaboravite na vrijeme potrošiti. Povrće čuvajte u donjem odjeljku hladnjaka, s papirnatim ručnikom na dnu. On će upijati vlagu i produljiti rok trajanja uglavnom lisnatog i korjenastog povrća. Međutim, krumpir, luk i češnjak ne spadaju u hladnjak. Dulje će Vam izdržati na hladnom i tamnom mjestu u ostavi. Na isti način egzotično voće i limune svakako možete ostaviti na sobnoj temperaturi, u posudi na kuhinjskom pultu gdje će i sazrjeti.

Neka sve bude organizirano u ostavi

Molovi mogu napraviti veliki nered u ostavi. Brašno, šećer, sol i ostalu hranu u rinfuzi uvijek držite u zatvorenim staklenkama. Međutim, prije nego što počnete spremati hladnjak, nabavite prikladne doze za čuvanje namirnica. Na FAVI.hr pronaći ćete praktične staklenke i posude svih oblika i veličina koje će Vam pomoći da imate sve lijepo organizirano i pri ruci.

Osim voća i povrća, u košarici najčešće završava pljesnivo pecivo. Nemojte ga čuvati u plastičnim vrećicama. Bolje ga je čuvati u čistoj krpi i spremljenog u kutiji za kruh. Kvalitetan kruh od dizanog tijesta izdržat će Vam tjedan i pol. I ako već unaprijed znate da će se kolačići osušiti, stavite ih u zamrzivač.

Naučite pravilno koristiti zamrzivač

Zamrzavanje hrane je idealan način da ostatke voća, povrća i preostale porcije od ručka pravilno sačuvate. Međutim, nepravilno smrznuta hrana može se pokvariti iako je u zamrzivaču. Kako bi zamrzivač funkcionirao pravilno, neka bude što puniji. Ako ne morate zamrznuti toliko namirnica, možete u zamrzivač staviti plastične boce s vodom. Međutim, imajte na umu da raznovrsne namirnice zahtijevaju pravilan način zamrzavanja.

  • Namirnice kao što su meso i riba stavljajte u stražnje dijelove zamrzivača kako prilikom otvaranja vrata ne bi bile izložene naglim promjenama temperature.
  • Prije smrzavanja ogulite povrće, izrežite ga i kratko blanširajte. To će očuvati maksimalan okus i vitamine.
  • Operite voće i lagano po njemu pospite šećer u prahu kako bi sačuvalo slatku aromu.
  • Skuhana i ohlađena jela zamrznite u manjim obrocima i u plastičnim posudama za namirnice.
  • Začinske biljke možete isjeckati, pomiješati ih s kapljicom maslinovog ulja ili vode i staviti ih u plastiku za led.
  • Prije smrzavanja, ispržite na maslacu, ostavite ih da se ohlade i nakon toga stavite u zamrzivač. Zato ne gube svoj okus i teksturu.

Iskoristite ostatke

Sljedeći način koji smanjuje neiskorištenost hrane je naučiti koristiti ostatke. Primjerice, od pečene piletine možete skuhati izvrsnu juhu, od prezrelih banana možete ispeći lagani kruh od banana ili od prezrelog voća pripremiti zdrav „smoothie“. Oguljene ostatke od povrća sačuvajte u zatvorenoj posudi u hladnjaku, a vikendom ih možete kuhati s juhom od povrća koja se jako dobro može upotrijebiti kao osnova za pripremu rižote ili biljne kremaste juhe.

Napravite kompost

Kada zbilja morate izbaciti hranu, stavite je u kompost. S praktičnim i dizajniranim vermikompostiranjem danas uvijek možete kompostirati i u najmanjem stanu. U njega možete elegantno složiti stari biološki otpad, a možete pronaći i kvalitetno gnojivo za sobne te za prozorske biljke. Ako Vam se ne svidi kišna glista, nadahnite se Japanskim metodom i prepustite preradu otpada kompostu, s bakterijskim japanskim bokašima.

čitam...