Crtice iz povijesti

Pretukli udovicu, a stanara ugrizli za nos. Evo kako se nasilje nekad kažnjavalo

16:30h
0

Budući da su počinitelji bili siromašni, osuđeni su da plate tužiteljici samo 12 i pol dukata, Franji Zagorcu 5 rajnskih forinti, a gradu svaki po 1 dukat.

U staroj Koprivnici najčešće su bile novčane kazne, a ponekad su vršene zapljena imovine ili zatvor. Ovdje ću navesti samo nekoliko primjera. Npr. godine 1676. Mihael Kelecz, fisk imanja Donja Lendava obitelji Nadasdi, tužio je Perišu Mate Zejca, Martina Novoselića, Ivana Mihaldinca, Matije ili Matule Szentpalija i Marijane Niklay, hajduke iz ulice Miklinovec zbog krađe konja i opreme.

Iduće su 1677. godine Matija Habijan i Blaž, zet Matije Međimurca upali u kuću Bare Posavec, udovice Pavla Posavca, pretukli je, porazbijali stvari, a njezinog stanara Franju Zagorca ugrizli za nos. Budući da su počinitelji bili siromašni, osuđeni su da plate tužiteljici samo 12 i pol dukata, Franji Zagorcu 5 rajnskih forinti, a gradu svaki po 1 dukat.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Iz iste, 1677. je sačuvana parnica Mihaela Kalinskoga, tužitelja, protiv Matije i Grge Kosa i njihove majke, optuženih da su napali i pretukli tužitelja u njegovoj kući. Optuženi su se branili da su samo branili svoju majku koju je tužitelj napao kad je došla u pomoć tužiteljevoj ženi dok ju je tukao.

Zanimljiva je parnica iz 1677. koju je pokrenuo Martin Švegljar, stanovnik Koprivničke kapetanije “incolae Capitaneatus Caproncensis” kao tužitelj, protiv Andrije Varšića, optuženoga da je nasilno ušao u tužiteljevu kuću i premlatio ga. Optuženi nije došao na sud, ali budući da je sudac sam vidio tučnjavu, optuženik je osuđen zbog premlaćivanja da plati 25 rajnskih forinti tužitelju i 5 sudu, a zbog nasilnoga ulaska u tužiteljevu kuću da plati 12 i pol dukata koji se imaju podijeliti između tužitelja i suda.

čitam...