Velika akvizicija Piškornice

Preuzimaju varaždinski C.I.O.S., Jozinović: Činimo sve da županije ne plaćaju penale

16:30h
0
Mladen Jozinović // Foto: Arhiva
Mladen Jozinović // Foto: Ivan Brkić

Činimo sve da istražimo tržište i vidimo kakve su nam mogućnosti kako bi izbjegli da županije ne plaćaju penale, a gotovo sam siguran da ćemo u tome i uspjeti – rekao je Jozinović.

Tvrtka Piškornica se nakon kupnje Prizme, sprema za još jednu veliku akviziciju kojom će proširiti svoju djelatnost gospodarenja otpadom. Naime, iskazali su interes za preuzimanje tvrtke C.I.O.S. MBO iz Varaždina.

– Zasad smo samo iskazali interes za preuzimanjem, sondiramo tržište kako bi premostili razdoblje do izgradnje Centra, tražimo razna rješenja. Radimo sve neophodne analize prije nego što odlučimo želimo li ući u tu akviziciju ili ne. Trenutno ne mogu više od toga reći – izjavio je direktor tvrtke Piškornica Mladen Jozinović.

Ipak, otkrio nam je da je planiranje takve akvizicije dijelom rezultat i izbjegavanja plaćanja penala zbog pat-pozicije u kojoj se nalazi gospodarenje otpadom u Hrvatskoj.

Mladen Jozinović // foto: Ivan Brkić
Mladen Jozinović // Foto: Ivan Brkić

– Sva odlagališta u Hrvatskoj, osim Zagreba, imaju dozvolu do 31. prosinca 2017. godine. Sadašnja Vlada nije usvojila plan gospodarenja otpadom i jednostavno smo u situaciji da ćemo plaćati penale; dok se nova Vlada formira u prosincu pa dok nam da poziv za aplikaciju pa dok završimo natječaj… U idealnom scenariju bi tek u kolovozu iduće godine mogli pustiti izvođača radova da radi, a to znači da će imati samo tri godine da završi Centar, krene u probni rad i ishodi uporabnu dozvolu koja, primjerice u Rijeci, kasni dodatnih godinu dana. Zato činimo sve da istražimo tržište i vidimo kakve su nam mogućnosti kako bi izbjegli da županije ne plaćaju penale Europskoj uniji, a gotovo sam siguran da ćemo u tome i uspjeti – rekao je Jozinović.

Podsjetimo, trenutni ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović ima plan gospodarenja otpadom koji se temelji na razvrstavanju 75 posto otpada u kućanstvima, a u taj plan se ne uklapaju velika odlagališta otpada kao što je Piškornica. Zbog stopiranja projekta u Piškornici i ostalim odlagalištima prijete novčane kazne iz Europske unije koje bi, prema sadašnjoj situaciji, snosile županije, odnosno županijski proračuni.

čitam...