podignuta optužnica

Prevarant Stjepan (31) izigrao Zlatka iz Drnja za 1200 eura, obećao mu prevesti karting iz Italije pa lagao da su mu se u kamion uvukli Nepalci

Stjepan je poznat policiji i pravosudnim tijelima, jer je od 2016. osuđivan za počinjenja više kaznenih djela diljem kontinentalne Hrvatske. Uglavnom je dobivao uvjetne kazne zatvora, a navodno ima problema i s kockom

18:00h
0
Karting utrka na Šoderici
Foto: Vedran Tkalec

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je optužnicu protiv 31-godišnjeg muljatora Stjepana, kojeg se sumnjiči da je prijevarom počinio kazneno djelo protiv imovine. Točnije, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi doveo je lažnim prikazivanjem drugu osobu u zabludu, a njegova žrtva bio je Zlatko iz Drnja, kojega je u ožujku ove godine prevario za 1200 eura.

Naime, prevarant Stjepan dogovorio je sa Zlatkom da će mu iz Italije u roku nekoliko dana prevesti karting vozilo, koje je Darko prethodno rezervirao. Zlatko mu je povjerovao i predao 1200 eura, ni ne sluteći da će ostati i bez love i bez dostavljenog kartinga. Dva mjeseca kasnije, u svibnju ove godine, prevareni Zlatko sve je prijavio policiji, a sad će se ovim slučajem baviti pravosudna tijela.

Prilikom ispitivanja provedenog u srpnju, prevarant Stjepan ispričao je da je sve htio obaviti na jeftiniji način, da mu ostane što više novaca, no da su se stvari zakomplicirale, jer je posao prijevoza kartinga, koji se nalazio u Vicenzi, prepustio nekoj drugoj osobi, koja je taj novac potrošila. Tvrdio je Stjepan da je nakon toga tih 9200 kuna htio oštećeniku vratiti nekoliko puta preko računa, no nisu se uspjeli ‘uskladiti’, a kada mu je Zlatko početkom svibnja rekao da je sve prijavio policiji, on mu je vratio veći dio novca, odnosno oko 7000 kuna. Preostali novac, tvrdio je, vratio mu je osobno u nekoliko navrata kod vojarne i Tifona u Koprivnici, a nešto je poslao i preko kolege iz firme.

Tužitelji traže godinu dana zatvora

Ipak, sve to bile su laži, jer je pravu istinu otkrio oštećeni Zlatko, kada je u rujnu ispitan u svojstvu svjedoka u državnom odvjetništvu. Kazao je da je oglas putem kojeg je tražio prijevoznika na Facebook krajem ožujka stavio njegov sin Dinko i da se na isti javio Stjepan, s obećanjem da će posao odraditi kroz nekoliko dana. Isti dan našli su se na koprivničkom Tifonu, gdje mu je predao 1200 eura, od čega 1100 za karting, a 100 eura je bila naknadna za uslugu prijevoza. Na njegovu žalost, nisu sastavili nikakvu pisanu potvrdu, jer je čovjeku vjerovao na riječ.

Tri dana nakon toga, Stjepan mu se javio porukom da je u problemu, jer su mu se u kamion u Italiji sakrili neki Nepalci, zbog čega je priveden na policiju i ne može izvršiti prijevoz. Tu je Zlatko shvatio da je prevaren, zvao ga je u sljedeća dva mjeseca više puta, ovaj mu je obećavao da će vratiti novac, no to se nije dogodilo i sve je prijavio policiji. Zaključno je rekao da je načuo da Stjepan ima problema s kockom.

Uvidom u spis priloženih poruka s Facebooka, Messengera i WhatsUpa te analizom prikupljenih dokaza, na sudu su utvrdili da si je Stjepan htio pribaviti nepripadnu materijalnu korist te da je prikazivanjem lažnih činjenica ostvario sva obilježja kaznenog djela koja mu se stavljaju na teret. Zaključili su da je optužnica opravdana, a putem nje tužitelji za Stjepana traže godinu dana zatvora. Također, oštećeni Zlatko je postavio imovinskopravni zahtjev u iznosu od 9200 kuna, što će sud, isto tako, razmotriti.

Inače, nije nevažno naglasiti da je Stjepan dobro poznat policiji i pravosudnim tijelima, jer je od 2016. godine prijavljivan i osuđivan za počinjenja više kaznenih djela. Uglavnom je dobivao uvjetne kazne zatvora, a postupci protiv njega vodili su se u Osijeku, Vukovaru, Virovitici, Karlovcu i Požegi. Sad će se i u Koprivnici.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW