PODNESENA JE ŽALBA

Prevario sedmero ljudi i protupravno dobio 610 tisuća kuna, a kaznu zatvora zamijenili mu radom za opće dobro

Državno odvjetništvo smatra kako je bilo potpuno neopravdano zamijeniti okrivljeniku kaznu zatvora radom za opće dobro, jer je okrivljenik osuđivana osoba koju ni višegodišnja zatvorska kazna nije odvratila od ponavljanja kaznenih djela, navodi DORH.

11:00h
0
Ilustracija // Foto: ingimage

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Koprivnici kojom je 50-godišnjak proglašen krivim zbog kaznenih djela prijevare i produljene prijevare. Osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine, a koja je zamijenjena radom za opće dobro.

U objavi Državnog odvjetništva RH stoji kako je okrivljen da je od 2011. do 2013. godine u Varaždinu prevario sedam osoba, tako što je od njih dobio novac ili stvari pa lagao da će im isto vratiti ili im, pak, kupiti automobile, posredovati u kupnji nekretnina te za njih prodati stvari. No, nakon što je uzeo novac, ništa od dogovorenog nije učinio. Tako je protupravno dobio 610 tisuća kuna.

– Žalba je podnesena zbog povrede Kaznenog zakona jer je sud okrivljeniku za oba kaznena djela izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, a pojedinačnu kaznu zatvora za jedno kazneno djelo sud je izrekao u trajanju od jedne godine i tri mjeseca, čime je povrijeđena odredba Kaznenog zakona prema kojoj jedinstvena kazna zatvora mora biti veća od svake pojedinačne kazne zatvora, pa je jedinstvena kazna zatvora u ovom slučaju morala biti veća od jedne godine i tri mjeseca. Državno odvjetništvo smatra kako je bilo potpuno neopravdano zamijeniti okrivljeniku kaznu zatvora radom za opće dobro, jer je okrivljenik osuđivana osoba koju ni višegodišnja zatvorska kazna nije odvratila od ponavljanja kaznenih djela – navodi DORH.