Prezentacija Programa energetske obnove zgrada javnog sektora

08:17h
0
REA Sjever

U prostorijama koprivničke HGK Županijske komore u zajedničkoj organizaciji Regionalne energetske agencije Sjever i Grada Koprivnice održat će se prezentacija Programa energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje 2014. – 2015. godine.

Prezentacija će se održati 20. ožujka s početkom u 9:00, a Program će prezentirati predstavnici Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) koja je zadužena za operativnu provedbu programa te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) koji će osigurati sredstva za sufinanciranje provedbe Programa. Sudjelovanje za sve zainteresirane je besplatno.

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 31. listopada 2013. godine usvojila Program energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje 2014. – 2015. godine kojim je predviđeno da se u 2014. i 2015. godini obnovi oko 200 zgrada javne namjene po modelu pružanja energetske usluge u javnom sektoru. Provedbom Programa očekuju se investicije procijenjene vrijednosti od oko 400 milijuna kuna. Program je sredstvo za ispunjenje ciljeva sukladno EU Direktivi 2012/27/EU o energetskoj učinkovitosti prema kojoj su države članice svake godine dužne obnoviti 3% ukupne površine zgrada u vlasništvu i uporabi javne vlasti. Programom je predviđena energetska obnova zgrada s približno 420 tisuća četvornih metara korisnog prostora, a obnova bi trebala rezultirati smanjenom potrošnjom energije za 30 – 60% odnosno uštedom energije od oko 150 kWh po metru četvornom godišnje, kao i manjom emisijom ugljičnog dioksida za oko 20 tisuća tona. Ovaj Program nastavak je modela iz perioda 2012. – 2013. godine s tim da su napravljene određene izmjene od čega su najznačajnije u djelu financiranja projekata i provedbenih tijela. Po novom izmijenjenom modelu građevinari bi u energetskoj obnovi sudjelovali s najmanje 10% vlastitih sredstava, 40% bi bespovratno osiguravao FZOEU, dok bi preostalih 50% osiguravao HBOR uz jednogodišnji poček i maksimalni rok otplate od 14 godina. Naručitelj radova, na primjer jedinice lokalne i regionalne samouprave bi otplaćivale kredit, ali isključivo u slučaju kad se ostvaruju energetske uštede. U slučaju da ušteda nema, kredit otplaćuje građevinar. U planu je da se, bez dodatnih troškova i sredstava države, cjelovito obnove javne zgrade i potakne razvoj domaćeg ESCo (Energy Service Company) tržišta, odnosno stvaranje i udruživanje tvrtki koje će se baviti energetskom obnovom.

čitam...