"Hoću biti vješt(đ)ak"

Pri upisu u srednju školu mladi biraju zanimanja s kojima su bez posla, a ovaj projekt će to promijeniti

13:20h
0
Projekt "Hoću biti vješt(đ)ak // Foto: Matija Gudlin

U prostorijama Obrtničke komore u Koprivnici predstavljeni su rezultati projekta kojemu je bio cilj potaknuti učenike na području Koprivničko-križevačke županije na upis deficitarnih obrtničkih zanimanja.

Upis u srednju školu za svakog je učenika velika odluka koja mu može odrediti daljnji put u karijeri i životu. Nažalost, većina mladih i njihovih roditelja prilikom biranja srednje škole ne vodi se logikom tržišta i bira zanimanja kojih već ima previše u evidenciji nezaposlenih. Upravo zbog toga pokrenut je projekt “Hoću biti vješt(đ)ak”.


U prostorijama Obrtničke komore u Koprivnici predstavljeni su rezultati projekta kojemu je bio cilj potaknuti učenike na području Koprivničko-križevačke županije na upis deficitarnih obrtničkih zanimanja kao što su, primjerice, stolar, slastičar, autoelektričar ili konobar.

Darko Koren // Foto: Matija Gudlin
Darko Koren // Foto: Matija Gudlin

– Već smo svjedočili izuzetno korisnim projektima za unaprjeđenje gospodarstva županije i regije u području obrtništva i malih poduzetnika. Oni su najvažniji segment gospodarstva koji unatoč svim problemima uvijek opstaje. Prepoznali smo ovaj projekt kao nešto vrijedno i poduprijeli smo ga financijski. Ovakvim stvarima treba pridavati i veću pažnju, uvijek se samo govori o visokom obrazovanju. Ono jest cilj, ali ovaj segment je izuzetno bitan za svako društvo – izjavio je župan Darko Koren.

Zlatko Pecikozić // Foto: Matija Gudlin
Zvonko Pecikozić // Foto: Matija Gudlin

Predsjednik Obrtničke komore Zvonko Pecikozić izrazio je izrazito zadovoljstvo projektom.
– Projekt je pokazao da su učenici prihvatili ovaj program, način na koji smo ga prezentirali, i ušli u njega. Vjerujemo da ćemo kroz daljnje projekte zadovoljiti sve ono što očekujemo i što predstavlja Komora. Vjerujem da broj učenika u strukovnim školama zadovoljava i da smo uspjeli pokriti tražene brojke ovim projektom – izjavio je.

Kao deficitarno zanimanje istaknuo je, prije svega, građevinska zanimanja kao što su zidari, tesari i armirači. U tome se s njim složila i Vesna Kuterovac, predstavnica ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz Križevaca.

Vesna Kuterovac // Foto: Matija Gudlin
Vesna Kuterovac // Foto: Matija Gudlin

– Hrvatski zavod za zapošljavanje ne raspolaže apsolutno svim podacima s tržišta rada pa nemamo sliku o stopostotnom stanju što se tiče deficitarnih zanimanja. Ono što vidimo jest da je u našoj županiji izrazito deficitarno područje iz djelatnosti građevine. Ostala zanimanja mogu se pokriti, no postoji nedovoljno znanje i vještine i određenim zanimanjima, primjerice nepoznavanje stranih jezika kod konobara, koje bi im trebalo biti ključno. Zavod nastoji potaknuti na upisivanje deficitarnih zanimanja davanjem informacija tako da učenici ne pune statistike nezaposlenosti, već da lakše nađu posao. Također, radimo i na promoviranju cjeloživotnog učenja jer usavršavanje nekog obrtnika često traje i mnogo dulje nego, primjerice, završavanje fakulteta – napomenula je V. Kuterovac.

Projekt “Hoću biti vješt(đ)ak” gotovo je u potpunosti financiran iz sredstava Europske unije, točnije 95 posto, od oko 240 tisuća kuna. U sklopu projekta održavale su se motivacijske radionice u osnovnim školama za učenike osmih razreda te za njihove roditelje. Njima je prisustvovalo 789 učenika, a 227 ih je pokazalo interes za upisivanjem nekog od prezentiranih zanimanja – ponajviše kuhara, automehatroničara, slastičara, konobara i strojobravara.

Također, u strukovnim školama u našoj županiji održavale su se prezentacije “Cjeloživotno obrazovanje u obrtništvu”. Organiziran je i posjet 18. obrtničkom i gospodarskom sajmu u Križevcima na kojemu su učenici strukovnih škola dobili priliku prezentirati svoje vještine.

Potpisivanje sporazuma // Foto: Matija Gudlin
Potpisivanje sporazuma // Foto: Matija Gudlin

Potpisan je i sporazum o partnerstvu između Obrtničke komore i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te između Obrtničkog učilišta Pouka i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, budući da je dosadašnja suradnja bila neformalnog karaktera. Time će se nastojati osigurati što više sličnih projekata kojima bi se pomoglo učenicima, a samim time i poboljšalo stanje gospodarstva u regiji, pa i u državi.

Zadovoljstvo projektom izrazili su i tajnik Komore Božo Barać te ravnateljica PORA Razvojne agencije koprivničko-križevačke županije Melita Birčić.

čitam...