9.3 C
Koprivnica
Četvrtak, 25. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Skočile cijene repromaterijala

Pričali smo s vlasnicima pekara: Prisiljeni smo podići cijene kruha, peciva, bureka i ostalih proizvoda, ali moramo misliti i na kupovnu moć građana
P

Osim polja, presušuju i novčanici građana, a nakon što smo prije nekoliko dana pisali kako si domaće povrće više ne mogu svi priuštiti, ovaj put smo se uputili u koprivničke pekare.

Ne propustite

Ovih dana svjedoci smo udara na džep građana. Gotovo da i nema namirnice kojoj nije skočila cijena, a nova povećanja svakodnevno se najavljuju. Jedni krive sušu, odnosno klimatske promjene koje su nas pogodile, drugi tvrde da se polako pripremamo za uvođenje eura kao nove valute, dok su treći mišljenja kako za sve to nema nikakvih osnova.

Kako god bilo, osim polja, presušuju i novčanici građana, a nakon što smo prije nekoliko dana pisali kako si domaće povrće više ne mogu svi priuštiti, ovaj put smo se uputili u koprivničke pekare. Naime, mjesec dana nakon žetve cijena kilograma pšenice premašila je dvije kune, uvelike je poskupjelo i ulje, a sukladno tome očekuje se i rast cijene kruha, odnosno pekarskih proizvoda.

Brašno, ulje, žuti sir, svježi sir, sve je otišlo gore

Kako bismo provjerili stanje na tržištu, porazgovarali smo s vlasnicima triju koprivničkih popularnih pekara. Dora posluje na dvije lokacije, pored Srednje škole i Gimnazije, a svojim proizvodima već više od dva desetljeća mami brojne kupce. Vlasnik Gzim Stajku svjestan je vremena u kojemu živimo i kaže da će jednostavno biti prisiljen podići cijene svojih usluga.

– To što se događa na tržištu je strašno i direktno utječe na naš rad. Svake godine cijene idu gore i nekako se borimo, držimo, ali mislim da ćemo sad nakon gotovo 20 godina biti prisiljeni podići sve cijene naših proizvoda. Repromaterijal nam je strašno skup, krenuvši od brašna koje je osnovna namirnica. Ali tu je i ulje, žuti sir, odnosno, svježi sir koji, primjerice, koristimo za bureke – požalio se odmah na početku gazda Dore.

Foto: Ivan Balija
U Dori bi cijene trebale skočiti do kraja godine // Foto: Ivan Balija

Dodaje da ne zna pravi razlog zašto je sve otišlo tako gore i da će morati pronaći neki balans, kako bi svi bili zadovoljni. Prije svega kupci, koji, siguran je, neće samo tako gledati na nove cijene.

Moramo balansirati i misliti na kupovnu moć građana

– No, vjerujem da su razumljivi i da prate što se događa oko nas. Ako gledamo čisto tržište, cijene bi itekako trebale i mogle skočiti, ali moramo se prilagoditi i misliti na kupovnu moć građana. Što ćemo i kako ćemo još uvijek nisam siguran, ali mislim da ćemo dići cijene do kraja godine. Koliko? Tek ćemo vidjeti. Nama 10, 15 posto malo znači, ali građanima dosta i u tome je problem. I zato kažem da moramo pronaći neki balans – pojašnjava Stajku.

Kaže kako ne bi volio biti prvi koji će podići cijenu, ali dodaje da se kvaliteta usluga sigurno neće mijenjati, jer su sa svojim proizvodima prepoznatljivi na tržištu.

– Recimo, brašno se dobiva od raznih proizvođača, a nemaju svi istu kvalitetu. No, mi nećemo mijenjati filozofiju i ići na jeftiniji materijal. Iza cijene će stajati kvaliteta i mislim da to treba naglasiti – kazao je Gzim Stajku, vlasnik pekare Dora, koja broji 15 zaposlenika.

S jednom poslovnicom i petero zaposlenika manje funkcionira pekara Beny. Na tržištu posluju preko 10 godina, a otad praktički nisu ni dizali cijene svojih proizvoda. Korekturu pojedinih imali su prije tri mjeseca, no sada će biti prisiljeni raditi nove naljepnice s cijenama.

U Benyju imaju zalihe brašna, nadaju se, do kraja godine

– Nadamo se ne prije nove godine. Imamo zalihu brašna i vjerujemo da će izdržati do kraja prosinca – rekao nam je poslovođa Damir Vidović.

Foto: Ivan Balija
Beny bi mogao podići cijene tek u novoj godini // Foto: Ivan Balija

Kaže da prate stanje na tržištu i da cijena brašna dirigira sve ostalo. No, tu je i ulje, koje je, kako naglašava, otišlo gore gotovo 100 posto.

– Što da pametnog kažem osim da se borimo. Zasad se pokrivamo, a kako će biti dalje tek ćemo vidjeti. S obzirom na to da ovisimo o cijeni brašna sigurno će i cijena proizvoda ići gore, ali teško je sad reći koliko. Deset posto minimalno i nadamo se da će građani to shvatiti. Nama je najvažnije da nitko ne bude na gubitku. Ni mi niti korisnici naših proizvoda – zaključio je Vidović.

Novo stanje na tržištu utjecat će i na rad pekare Duga, koja je u vlasništvu Marte Prekpaljaj. Kaže da se boji da ovo nije kraj, odnosno da će cijene još rasti.

U Dugi uskoro idu s cijenama gore, ali ne svih proizvoda

– Kako svima tako i nama. Vidimo da svi sektori imaju problema s povećanjem cijena pa nismo ni mi pekari prošli mimo toga. Kada me pitate za komentar, rekla bih mnogo toga, ali ću radije pregristi jezik. Najgore je što na taj rast cijena ne možemo utjecati – naglasila je direktorica Duge.

U Koprivnici posluju od 2008. godine i otada su samo jednom dizali cijene. Bilo je to prije sedam-osam godina. Sad su primorani na nove korekcije.

Foto: Ivan Balija
Pekara Duga posluje na dvije lokacije // Foto: Ivan Balija

– I to možda već od rujna. Vidjet ćemo. Nismo se još usuglasili koliko, ali nešto će se osjetiti, nadam se ne previše. Ako je sad kruh sedam, bit će osam kuna, ako je burek 10, bit će 11 kuna. I tako nekako otprilike. Ali nećemo podići cijene svih proizvoda. Mi smo, recimo, poznati po puter-štangicama, koje koštaju jednu kunu i tako će ostati. Moramo misliti i na novčanike naših građana, znamo da nikome nije lako – zaključila je gospođa Marta, čije dvije koprivničke poslovnice broje 13 zaposlenih.

Iako u Koprivnici posluje još nekoliko pekara, nije bilo smisla obilaziti sve njih, jer su priče vlasnika uglavnom identične, baš kao i zaključak. Čeka nas poskupljenje kruha, peciva, bureka i ostalih pekarskih proizvoda i to je, s obzirom na stanje na tržištu, neminovno.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dan Komunalca

FOTO “Radići” i Podravka sadili bilje i cvijeće u prvoj koprivničkoj šumi hrane na Cerinama

U sklopu obilježavanja Dana Komunalca, danas je u prvoj koprivničkoj šumi hrane koja je lani posađena na Cerinama, obavili...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×