Prijateljstvo staro 30 godina (2)

13:08h
0
U tvornici Mustang

O obnovi druženja bivši radnika u njemačkom gradu Künzelsau i predstavnika grada Koprivnice, koje svoj početak ima ranih osamdesetih godina, već smo pisali, a i nedavno je, nakon 30 i više godina, održan susret u Koprivnici. Kao što smo najavili objavljujemo neke fotografije iz višekratnih posjeta Koprivničanaca Njemačkoj.

Branko Gerčer i Dragutin Maltarić u tiskari
Susret koprivničkih i domaćih grafičara

Osim druženja, ti susreti imali su i svoj radni karakter. Tako su izlaslanstva između ostalog posjetila tvornicu jeansa Mustang, gdje je radilo puno naših radnica – u tempu šivanja kojeg nismo dotad mogli ni zamisliti. Svaka krojačica, a jednu vidimo i na slici, šivala je samo određeni dio odjeće.

U Mustangu smo zapazili zanimljivost. Prigodom posjeta primio nas je direktor u tvorničkom restoranu. Obilazeći proizvodni pogon u jednom kutu zapazili smo čovjeka sličnog mu kako popravlja šivaći stroj. Zapitali smo je li to direktor? Da, odgovorili su. Pa što tu radi? On je, znate, najbolji majstor za popravak šivaćih strojeva…

Možete li danas i u nas zamisliti nekoga iz rukovodstva bilo koje tvornice da popravlja stroj?

Posjetili smo i tiskaru iz jednostavnog razloga, jer je većina radnika bila iz naših krajeva. Na slici su uz domaćine i tadašnji šef vatrogasaca i SSRN-a Branko Gerčer (u sredini) i predsjednik sindikata Dragutin Maltarić (sasvim desno). Iz tsikare donosimo i sliku susreta koprivničkih i gastarbajterskih grafičara.

U jednom posjetu na red su došli i vatrogasci, čiju je uniformu ponosno nosio gradonačelnik g. Herbert Frenz, a u gornjem džepu dojavni aparat: ako je požar, gradonačelnik je na raspolaganju! G. Herbert Frenz je našim radnicima dao prostor za klub Kumrovec bez ikakve naknade. Prigodom posjeta uvijek su razmjenjivani darovi. Na slici vidite tadašnje predsjednika Skupštine općine Koprivnica Stjepana Ivaniša i gradnačelnika Künzelsaua g. Herberta Frenza.

Darovi su razmjenjivani i na priredbama koje su organizirane u povodu tadašnjeg Dana republike. Na slici na pozornici su Mladen Jendrić (lijevo) iz okolice Koprivnice, koji je poginuo u Domovinskom ratu na podružju Zapadne Slavonije, i tom prigodom voditelj koprivničkog izaslanstva Branko Gerčer.

Predsjednik Skupštine općine Koprivnica Stjepan Ivaniš i gradonačelnik Künzelsaua Herbert Frenz za vrijeme prijema u gradskoj vijećnici Mladen Jendrić i Branko Gerčer razmjenjuju darove na priredbi

čitam...
Loading...