BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI

Prijave su počele, za uklanjanje dimnjaka o trošku Grada zahtjev podnijelo već osam Koprivničanaca

Prve su na redu za uklanjanjem dimnjaka Merićeva zgrada, kuća u kojoj svoje prostorije imaju udruge u ulici Ante Starčevića te dimnjak Društvenog doma u Herešinu.

11:02h
0
meric  sb
Dimnjaci na Merićevoj zgradi prvi su na redu za otklanjanje // Foto: Sanjin Bojić

Koprivničanci od danas pa u idućih sedam dana na adresu gradske Uprave mogu podnijeti zahtjev za uklanjanjem dimnjaka koje ne koriste. Odluku o uklanjanju dimnjaka s objekata u vlasništvu grada, ali i privatnih objekata prema zahtjevima građana gradonačelnik Mišel Jakšić donio je na prijedlog Stožera civilne zaštite grada Koprivnice.

Riječ je o aktivnosti koja se poduzima u cilju zaštite sigurnosti građana u slučaju nastajanja neke od prirodnih nepogoda, u skladu sa starom izrekom bolje spriječiti nego liječiti.

S uklanjanjem dimnjaka kreće se idućeg tjedna. U akciji će sudjelovati stručne službe Grada Koprivnice, djelatnici Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac Koprivnica, dobrovoljni vatrogasci Vatrogasne zajednice Grada Koprivnice, profesionalni vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica i policija.

Uklanjanje dimnjaka obavljat će se na trošak Grada Koprivnice. Otpadni materijal zbrinjavat će Komunalac. Građani koji žele da im se uklone dimnjaci koje ne koriste prijaviti se mogu od 8. do 15. siječnja 2021. godine višem stručnom suradniku za građenje Grada Koprivnice Dejanu Mihalcu na brojeve 048/279-503, 095/376-2960 ili putem maila dejan.mihalec@koprivnica.hr.

Iz Grada napominju kako se dimnjaci uklanjaju sve do ispod krovišta objekta.

– Mjesto s kojeg će dimnjak biti uklonjen bit će sanirano najlonom, a ostale radove moraju si osigurati sami vlasnici objekata – pojašnjavaju iz Grade te pozivaju građane koji su u potrebi za uklanjanjem dimnjaka koje ne koriste da se jave na navedeni kontakt kako bi ostvarili to pravo te tako dodatno osigurali svoje domove ali i sebe.

Prema riječima Ksenije Ostriž, zamjenice gradonačelnika, ujedno i načelnice Stožera civilne zaštite interes građana postoji.

Danas ujutro u svega dva sata kako je bilo moguće poslati prijavu, stiglo je njih osam u kojima se traži uklanjanje devet dimnjaka.

– Interes građana postoji. Usluga uklanjanja dimnjaka zahtjeva angažiranje i ljudi i građevinske mehanizacije, financijski košta pa se nadamo da će ovakva akcija Grada doprinijeti da se građani odluče na takav zahvat na svojim objektima, kako bi prevenirali moguće štete od potresa – pojašnjava Ksenija Ostriž.

Što se tiče zgrada u gradskom vlasništvu, prve su na redu za uklanjanjem dimnjaka Merićeva zgrada, kuća u kojoj svoje prostorije imaju udruge u ulici Ante Starčevića te dimnjak Društvenog doma u Herešinu.

Kako nam je potvrdila načelnica Stožera, koprivnički objekti u potresima nisu pretrpjeli veće štete.

– Još se obilaze lokacije, a danas se statičarima i građevinarima priključuje i konzervator – pojasnila je Ksenija Ostriž.

Krovovi i dimnjaci Koprivnica
Foto: Mario Kos