PRIJEDLOG ZA IZLET // Zeleni Vir, Vražji prolaz i Kamačnik

08:51h
0
P7298559

Gorski kotar prepun je prirodnih ljepota. U općoj jurnjavi sa kontinenta na more rijetko smo ih svjesni. Malo će se tko odlučiti poći starom karlovačkom cestom i zaustaviti u nekom od ovih mjesta koje bi svaki ljubitelj prirode morao posjetiti. Dvije takve, pomalo skrivene od masovnog turizma, nalaze se u Skradu i Vrbovskom. 

Prilaz Zelenom viru i Vražjem prolazu u Općini Skrad uplašit će one koji se boje uskih zavojitih cestica. Ali budite hrabri, na kraju puta čekaju vas predivan izvor i uzbudljiva šetnica kroz jedan od najljepših hrvatskih kanjona. 

Zeleni vir je podzemni izvor, a ime je dobio po živopisnoj boji jezerca koje stvara. Ponad izvora u jezero se ruši i potok stvarajući predivan slap. Vražji prolaz krije drugu vrstu ljepote, dinamiku i uzbuđenje. Iako se planinari neće složiti sa mnom, za obične je izletnike šetnica koja vodi uz trenutno presušen potok odmak od uređenih staza kakve imamo prilike vidjeti na, primjerice, Plitvičkim jezerima. Ova je šetnica mrvicu opasnija pa morate biti oprezni kud hodate, pogotovo ako imate djecu. Nije ništa strašno, ali svejedno budite koncentrirani jer smo svjedočili i odlomljenim daskama na jednom mostiću.

P7298354Šetnica uz visoke stijene i potok vodi do Vražjeg prolaza, a prolaskom kroz ovaj predivan kanjon doći ćete do spilje Muževa hiša. Ako se ne bojite mraka svakako uzmite svatko svoju svjetiljku kako bi mogli doći do kraja spilje gdje se nalazi dvorana s jezercem. Nažalost, mi smo propustili to učiniti. Nakon obilaska spilje vraćate se istim putem, a moći ćete se osvježiti u restoranu kraj ulaza. 

Put nas je nakon Skrada odveo u obližnji grad Vrbovsko, gdje se u duljini tri kilometra proteže šetnica uz cijeli tok potoka Kamačnik. U ljepote ovog kraja uvest će vas ruševine stare pilane pokraj Lovačke kuće koja se nalazi na samom ušću Kamačnika u Dobru. Put će vas voditi uz sam potok, a ponekad i vrhom kanjona iznad potoka. Živopisni mostići, ali i mogućnost spuštanja kraj potoka da bi se tijekom vrućih dana osvježili ledenom vodom, sigurno će vas oduševiti. Ponovo upozoravam da treba pripaziti kud se hoda kada ste na vrhu kanjona, pogotovo ako imate malu djecu. 

Put od ušća do izvora dug je nešto više od tri kilometra, stoga dobro procijenite koliko možete hodati. Šest i pol kilometara po neravnoj stazi je dosta ako niste navikli na duže šetnje. Ali ako možete izdržati, prošećite do izvora. Izvor je zaista lijep, iako mu se ne možete previše približiti. Naime, potok izvire iz podzemlja i tvori jezerce slične boje kao i Zeleni vir. 

Napomenimo i kako je ulaz u obje atrakcije 15 kuna, što je gotovo deset puta manje od onog što se naplaćuje na Plitvičkim jezerima, a vjerujem kako će vam biti jednako atraktivno i zanimljivo. Stoga, ako ste ograničeni budžetom, a željni izleta i lijepih krajolika, ovo zasigurno nećete požaliti.

 

{vsig}fun/07-2012/zvir{/vsig}

čitam...