Razgovor s dr. darkom radičekom

Prijeti li nam opasnost od svinjske gripe i zika virusa?

17:30h
0
Čeka se zeleno svjetlo Grada Koprivnice za zaprašivanje komaraca
Ilustracija // Foto: Arhiva ePodravina.hr

Savjetujem svim građanima, a posebno trudnicama, da ne putuju u Južnu, a najbolje ni u Sjevernu Ameriku i izbjegnu bilo kakvu mogućnost zaraze – preporuča Radiček.

U posljednja tri tjedna na području Koprivničko-križevačke županije zabilježen je 101 slučaj gripe.

Vidljiva je uzlazna putanja i oboljelih je iz tjedna u tjedan sve više. Prvoga tjedna bilo je devet slučajeva, drugi tjedan zarazila se 21 osoba, a posljednjih dana brojka je skočila na 71.

Gripa najviše pogađa dobnu skupinu od 30 do 64 godine, dok najmanje najstariju i najmlađu populaciju.

– To su još uvijek male brojke zaraženih, a u veljači očekujemo kulminaciju. Primjerice lani smo ukupno imali 3085 slučajeva, a bilo je čak po 200 zaraženih tjedno – objašnjava dr. Darko Radiček, voditelj Higijensko-epidemiološke službe u Križevcima.

Dodao je da kao i svake godine, cirkuliraju tri virusa i to H3N3, virus svinjske gripe H1N1 te B virus, a svi izazivaju gripu koja uvijek može dovesti do određenih komplikacija, no češće se samo preleži.

Nakon što je u Sarajevu u utorak preminula 32-godišnja pacijentica od svinjske gripe, među građanima se počeo širiti strah od ovoga virusa.

– Svinjska gripa je u Hrvatskoj zabilježena i ove, kako i svake godine od 2009. kada je prvi puta kod nas evidentirana. Cijepiva protiv gripe u sebi imaju i sastojak protiv H1N1 virusa, tako da za one koji su se cijepili nema straha – kaže dr. Radiček. Na području Hrvatske za sada nisu zabilježene komplikacije kod oboljelih.

Osvrnuo se i na zika virus o kojem bruje svi mediji te kazao da je teško predvidjeti što će se dogoditi na našem području.

– Zika prenose dvije vrste komaraca, a jedna od njih obitava i kod nas. Riječ je o tigrastom komarcu, no na sreću, tijekom zime ih nema pa je samim time vrlo mala mogućnost zaraze na našem području – tvrdi dr. Radiček.

No hoće li biti zaraza na području Europe u vrijeme kada će biti veće koncentracije komaraca, teško je reći.

– Može se dogoditi da netko odavde otputuje na karneval u Rio de Janerio i tamo se zarazi. Ziku karakterizira temperatura, osip te crvenilo u očima, no relativno lako i brzo prolazi. Zapravo je najopasniji za trudnice, jer može izazvati oštećenje ploda, te za osobe sa slabim imunitetom ili teškim bolestima – kaže on.

Zaraza se, objašnjava, širi na način da se netko iz inozemstva vrati s virusom u krvi, ubode ga komarac koji se također zarazi i tada taj isti komarac ubode zdravu osobu.

– Savjetujem svim građanima, a posebno trudnicama, da ne putuju u Južnu, a najbolje ni u Sjevernu Ameriku i izbjegnu bilo kakvu mogućnost zaraze – preporuča Radiček.

Lijek ili cjepivo za taj virus trenutno ne postoji.

čitam...