KONKURENTNOST

Prijevoznici roba iz devet županija u velikom problemu, Koren: Naši su posebice pogođeni, rastu troškovi, a tu je i čekanje

Župan Koprivničko-križevačke županije ukazuje na to kako su određene županije diskriminirane. Naime, prema njegovim riječima, prijevoznici ne mogu koristiti pojedine, manje granične prijelaze za ulazak u strane države, prije svega Sloveniju.

15:30h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Predstavnici devet hrvatskih županija okupili su se danas u Koprivnici kako bi raspravili o konkurentnosti hrvatskih prijevoznika roba u tranzitu. 

Sastanak je održan na inicijativu župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena. Nakon sastanka župan je iznio detalje o problematici prijevoznika koji svoje aktivnosti provode na području devet županija, a koje su, naglasio je, pravilnikom ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića diskriminirani. Naime, prema njegovim riječima, prijevoznici ne mogu koristiti pojedine, manje granične prijelaze za ulazak u strane države, prije svega Sloveniju.

– Namjeravamo zajedničkom inicijativom uputiti zaključak ministru Butkoviću kako bi se promijenio Pravilnik koji regulira prometovanje naših prijevoznika po pojedinim prometnicama, odnosno graničnim prijelazima. Problem je nastao prije godinu dana, artikuliran je kroz sjednicu Županijske gospodarske komore gdje je na isti ukazano – prepričao je.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Potom su, tvrdi, uputili pismo ministru koji je dijelove promijenio, ali partnerska, slovenska strana isto nije učinila zbog čega je problem ostao. Jednako diskriminatorno je, smatra, da se novom uredbom pojedinim prijevoznicima u pojedinim županijama omogućilo korištenje malih prijelaza.

– Primjerice, prijevoznici iz Koprivničko-križevačke županije ne mogu koristiti najbliži prijelaz udaljen odavde 40-ak kilometara, nego moraju ići okolo, na Breganu i ostale, za što im treba više vremena, rastu troškovi, a tu je i čekanje zbog velikih gužvi te 12 sati odmora, propisanog Zakonom. Stvara im to, zaista, velike probleme i utječe na konkurentnost. Naši su prijevoznici posebice pogođeni uredbama i pravilnicima. Županijska komora je reagirala, a imamo podršku i ostalih kolega – rekao je župan.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Uz koprivničko-križevačke predstavnike, bili su i oni iz Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, Karlovačke, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije.

Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Roman Rosavec te zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije Neven Alić potvrdili su slične probleme s kojima se i oni suočavaju. Posebno je istaknuto kako u potonjoj županiji prijevoznici čak razmišljaju o promjeni sjedišta tvrtke.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

U konačnici, cilj danas donesenog zaključka jest riješiti prometnu diskriminaciju i uspostaviti sustav korištenja svih graničnih prijelaza za hrvatske i slovenske tranzitne prijevoznike, kakav je postojao prije veljače 2019. godine, i to bez iznimaka prema sjedištu društva prijevoznika. Isti će biti prezentiran ministru Butkoviću, premijeru Andreju Plenkoviću Vladi Republike Hrvatske.

čitam...
Loading...