Savjeti liječnika

Prirodni ljekoviti činitelji

Povezanost čovjeka s prirodom i njezinim ljekovitim činiteljima ima višetisućljetnu povijest.

17:30h
0
drazen-sacer
KOLUMNA Dražen Sačer

“Medicus curat, natura sanat“.
( Liječnik liječi, priroda ozdravlja)


Povezanost čovjeka s prirodom i njezinim ljekovitim činiteljima ima višetisućljetnu povijest. Tako su i stari Latini, još u davna vremena prepoznali značaj prirodnog liječenja, što potvrđuje gornja izreka: “Liječnik liječi, priroda ozdravlja”. Danas, u službenoj medicini nitko ne dovodi u pitanje djelotvornost prirodnih ljekovitih činitelja u liječenju mnogih bolesti. Prema naravi ti se činitelji dijele na klimatske, morske i topličke (balneološke).

Da bi se očitovao optimalan rezultat njihove primjene potrebno je zadovoljiti lječilišne uvjete, koji uključuju: 1. samo liječenje, koje propisuje fizijatar i suradni liječnici specijalisti. 2. dnevni raspored obroka (u pravilu zdrave prehrane i u točno određeno vrijeme), 3. odmor 4. slobodno vrijeme – jutarnja tjelovježba i cjelodnevni boravak na svježem zraku, što vrlo povoljno utječe na opće tjelesno i psihičko zdravlje.

Klimatoterapija u liječenju koristi klimatske čimbenike nekog kraja, koji imaju fizikalno-kemijski, biološki i psihički utjecaj na ljudski organizam, a sam naziv klimatoterapija potječe još od Hipokrata. Klimu nekog kraja čine fizikalni, kemijski i biološki čimbenici. Fizikalni čimbenici su temperatura, sunčane zrake, barometarski tlak, vjetar, itd. Kemijski su čimbenici vodena para, aromatske tvari, peloidi, smog i dim, a biološki: bakterije, virusi i gljivice.

Klima može imati poštedni ili podražajni učinak na ljudsko tijelo. Budući da aklimatizacija (privikavanje) traje između 4 do 6 tjedana, ova terapija da bi bila djelotvorna, treba trajati duže vrijeme. To je i jedan od razloga, da kod nas ova vrsta liječenja ne ide na teret zdravstvenog osiguranja..

Talasoterapija (thalassa – more), marinoterapija ili morsko liječenje primjenjuje u ljekovite svrhe prirodne činitelje svojstvene moru i primorju. Cilj joj je preventiva, liječenje i rehabilitacija različitih bolesti, a provodi se u posebnim zdravstvenim ustanovama pod stalnim liječničkim nadzorom. Kod nas prvo morsko lječilište datira još od 1875. godine i to ono u Opatiji. Talasoterapija se provodi kao sunčanje, zračne kupke (udisanje morskog zraka) morske kupke u bazenima ili na otvorenom, psamoterapija (oblik termoterapije s toplim morskim pijeskom) i peloidi – ljekovito blato (vidjeti sliku). Indikacije za talasoterapiju su kronične reumatske bolesti, bolesti dišnih putova, kardiovaskularne bolesti, posttraumatska stanja i psorijaza.

Balneoterapija (balneum – kupelj) je liječenje primjenom mineralnih voda. To su vode koje sadrže više od jednog grama otopljenih čvrstih tvari u litri vode, ili pak sadržavaju male količine tvari s jakim fiziološkim djelovanjem. Ima više vrsta ljekovitih voda: sumporne, slane, morske, radioaktivne, jodne, naftne, bogate ugljikovim dioksidom, itd.

U Hrvatskoj se nalaze brojne toplice – specijalne bolnice za rehabilitaciju: Varaždinske, Stubičke, Bizovačke, Daruvarske, Krapinske, Lipik, Topusko, Veli Lošinj i mnoge druge. U svima tim zdravstveniim ustanovama uz balneoterapijske postupke, primjenjuju se i različiti oblici fizikalne terapije: kineziterapija, (medicinska gimnastika), hidroterapija (vidjeti sliku), elektroterapija, laser, magnetoterapija i brojni drugi postupci.

Indikacije za ovaj vid liječenja su reumatske i neurološke bolesti, stanja nakon ozljeda i operativnih zahvata na koštano-zglobno-mišićnom sustavu, respiratorne bolesti te bolesti srca i krvnih žila. Kod točno određenih bolesti predviđenih Pravilnikom HZZO-a (Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje), liječenje ide na teret zdravstvenog osiguranja, a može biti stacionarno – bolničko liječenje ili ambulantno.

Piše : dr. Dražen Sačer, fizijatar
TEL : 048 625 033
E-mail : drazen.sacer1@kc.t-com.hr

čitam...