20.1 C
Koprivnica
Srijeda, 22. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
konačno dobiva svoju svrhu

Prizemlje Galerije u Koprivnici uredit će se za stalni postav slika velikog umjetnika naive Mije Kovačića, ravnatelj Čimin: Prostor je predugo bio neiskorišten
P

Ne propustite

Grad Koprivnica, Muzej grada Koprivnice, doajen naivne umjetnosti Mijo Kovačić (83) i Zaklada Mijo Kovačić, potpisali su danas ugovor o formiranju stalnog postava umjetničkih radova Mije Kovačića.

Njegova djela oko 40-ak slika, krasit će izložbeni prostor koji se nalazi u prizemlju zgrade Galerije Koprivnica.

– Drago mi je da ovaj prostor konačno stavljamo u funkciju i to baš za kulturu i umjetnost. Ponudit ćemo jedan doista reprezentativan kulturno-umjetnički prostor gdje ćemo u sljedećih 10 godina imati mogućnost uživati u stalnom postavu našeg velikog umjetnika. Zato nam je ogromna čast i privilegija da takav jedan vrhunski prostor u središtu grada bude ispunjen djelima vrhunskog umjetnika. Moram reći da ne dajemo dovoljno vjetra u leđa našoj naivnoj umjestnosti s kojom se možemo podičiti te ju imamo gdje i pokazati. Jer Podravina ima snažnu kulturnu baštinu, a tu zasigurno spada naivna umjetnost – kazao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Potpisivanje ugovora
Mišel Jakšić //Foto: Ivan Brkić

Ova bi priča trebala zaživjeti kroz dva mjeseca, kad se spomenuti prostor uredi.

– Iako se ugovor sklapa na 10 godina, ne znači da ćemo nakon isteka tog vremena prekinuti suradnju. Nadamo se da će naš Mijo i tada biti s nama, da će vrijedno stvarati i dalje pa da će se taj postav iz godine u godinu nadopunjavati. Dugo smo ovaj prostor imali neiskorišten tako da smo ovu ideju objeručke prihvatili. Prostor je veličine oko 135 metara kvadratnih. Otvaranje ovakve galerije zasigurno je najbolja poveznica s Galerijom u Hlebinama i naivnom umjetnošću općenito – kazao je Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice.

Potpisivanje ugovora
Jasminko Umičević //Foto: Ivan Brkić

Zaklada Mije Kovačića osnovana je s ciljem očuvanja njegovog bogatog opusa. Želja je bila da se sačuva, predstavi javnosti i da se na ovaj način omogući promocija naivne umjetnosti, u zemlji i svijetu.

– Slike Mije Kovačića nalaze se u Vatikanskom muzeju, ali i svim većim galerijama u svijetu. Mijo je uvijek bio vezan uz Koprivnicu, ali i Podravku koja je imala veliku ulogu na razvoj i potporu naivne umjetnosti. Njegova je želja bila da određeni dio onda svojeg opusa predstavi u Koprivnici. Ulaz će biti besplatan jer riječ je doprinosu umjetnika narodu – kazao je Jasminko Umičević iz Zaklade.

Potpisivanje ugovora
Mijo Kovačić //Foto: Ivan Brkić

Mijo Kovačić tom je prilikom zahvalio Gradu i Muzeju na ovoj inicijativi te se prisjetio dana kada je izlagao, putovao svijetom, a prisjetio se i svojih kolega umjetnika. Upitali smo ga i slika li još uvijek.

– Slikam još uvijek, ali ne tako puno kao nekada. Ruke me slušaju, no oči treba imati. Prodavao sam neke slike, a puno sam i ostavio i onda mi je drago da će biti tu, u Koprivnici. Jer su se nekad izložbe prvo i organizirale baš u ovom gradu – rekao nam je Mijo Kovačić.

 

 

 

 

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

križnica

FOTO Na jedinom naseljenom rječnom otoku u Hrvatskoj otvoren spektakularan centar s orlovim gnijezdom i vidikovcem s kojeg puca najljepši pogled na izlazak sunca...

Veliki projekt Općine Pitomača, Centar za posjetitelje Križnica, jučer je svečano otvoren, a radi se o projektu vrijednom 16,3...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti