Neslužbeno

Procurile upute za mise: Neće biti ograničen broj vjernika, obavezno držanje distance, smišljen i način prikupljanja milodara?

Kako će to točno biti uređeno i organizirano, vidjet će se nakon službene objave naputaka.

09:30h
0
Foto: Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije

Već 2. svibnja trebala bi se ukinuti zabrana vjerskog okupljanja, odnosno, moći će se održavati mise.

Jutarnji donosi detalje o tome kako bi to trebalo izgledati, što još nije službena i potvrđena verzija. To bi trebalo biti objavljeno u četvrtak, kao što je jučer najavio Krunoslav Capak iz HZJZ-a.

Kako Jutarnji neslužbeno doznaje, preporučit će se da na mise ne dolaze imunokompromitirane i starije osobe. Dezinfekcija će se provoditi kao i u svim drugim zatvorenim prostorima. Nakon održavanja mise dezinficirat će se crkve. Također, do daljnjeg će biti uklonjena blagoslovljena voda, koja inače stoji na ulazu u crkve. Preporučit će se da se od vjernika ne skuplja milostinja u novcu, već da ih se potakne da svoj prilog ostave nakon mise.

Hostija se neće davati u usta, nego isključivo u ruku. Svećenici moraju voditi računa o higijeni ruku, a na bilo koji znak bolesti ne bi smjeli dolaziti na misu. Ispovijed bi se trebala održavati u prostorijama gdje se može održavati propisani razmak, ne preporučuju se male, zatvorene ispovjedaonice.

Također, navodno neće biti propisanog broja vjernika, nego će se morati održavati socijalna distanca, što znači razmak od dva metra u svim smjerovima.

Kako će to točno biti uređeno i organizirano, vidjet će se nakon službene objave naputaka.

čitam...