Proglašeni pobjednici Europskog tjedna kretanja 2011.

13:13h
0
gradonačelnik Mršić dijeli nagrade koprivničkim osnovnoškolcima // foto: Ivan Brkić

U prostorijama Grada Koprivnice održana je završna konferencija povodom proglašenja rezultata svih natjecanja Europskog tjedna kretanja 2011. Koordinatorica Europskog tjedna kretanja za Grad Koprivnicu,  Helena Hećimović kratkom prezentacijom rezimirala je koje su sve aktivnosti provedene u sklopu ovogodišnjeg desetog po redu Europskog tjedna kretanja, a u čijoj središnjoj pozornosti je bila održiva mobilnost.

Helena Hećimović istaknula je  da su sa partnerima koji su sudjelovali u provođenju tjedna kretanja dogovoreni zadaci na kojima bi trebalo još dodatno poraditi, a jedan od tih je da se krene u natječaj za izgled biciklističkih stalaka kojima bi još više promovirali biciklizam. Također je dogovoreno da bi trebalo i dalje raditi   na održivom prometnom planu kako bi još više poboljšali održivost prometa u Koprivnici, zatim  nastavak na konceptu korištenja teretnih bicikala. Također je napomenula i da  je od strane škola  došao zahtjev za postavljenje još više stalaka za bicikle.

Što se tiče anketa koje su provedene u sklopu Tjedna kretanja, u anketi o javnom prijevozu u kojoj je ispitano  60 ispitanika i to uglavnom srednjoškolci i studenti koji se koriste javnim prijevozom u Koprivnici,  najvišu ocjenu dobila je frekventnost i pouzdanost javnog prometa, dok je sa nedovoljnom ocjenom ocjenjena čistoća vlakova i kolodvora.

Održano je i ocjenjivanje trgovina, a ocjenjivala se  uređenost vanjskog prostora, dostupnost stalaka za bicikle, dostupnost same trgovine za osobe koji imaju poteškoća pri kretanju, prostor za odlaganje košara i torbi te mogućnost vezanja kućnih ljubimaca. Rezultati su pokazali da Grad Koprivnica kao grad pješaka i biciklista zaslužuje drugačiji izgled i ponudu trgovina te da veliki trgovački lanci imaju nedovoljan broj stalaka za bicikle.

U Igri prometne zmije u ovogodišnjem tjednu kretanja pobjednik je 2a razred iz OŠ „A.N. Gostovinski“ i 4a iz OŠ „Đuro Ester“, dok su 8e iz OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ i 7c iz OŠ „Braća Radić“ pobjednici u Igri Biciklom i pješice oko svijeta.

Što se tiče natjecanja Na posao bez automobila, u natjecanju za poduzeća sa više od 100 zaposlenika pobijedilo je  Gradsko komunalno poduzeće  „Komunalac“, a što se tiče kolektiva sa manje od 100 zaposlenika pobjednici su zaposlenici OŠ „Braća Radić“.

Nagrade pobjednicima, karte za kupanje na gradskim bazenima „Cerine“, uručio je gradonačelnik Zvonimir Mršić.

Svi partneri kao sjećanje na 10. jubilarni Europski tjedan kretanja u Koprivnici dobili  su sliku sa izložbe fotografija koja je u sklopu Tjedna kretanja bila postavljena u koprivničkoj Galeriji.

Na kraju konferencije prikazan je promotivni film „Bicikli“ koji je snimila Filmska skupina Mravec.

Izvor: Koprivnica.hr

čitam...