STEM revolucija

Programiranjem micro:bitova upotpunili proljetne praznike

Djeca su kroz uvodno predavanje i nekoliko zadataka savladala osnove korištenja te naučila kako jednostavnim blokovima naredbi programirati primjerice ispisivanje slova pomoću LED dioda i osposobiti kompas.

09:05h
0
Podijeli objavu
Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović

Za vrijeme školskih proljetnih praznika, u srijedu 19.4.2017. u prenamijenjenoj Čitaonici tiska koprivničke knjižnice održana je radionica robotike u kojoj je sudjelovalo devetero djece predškolske i osnovnoškolske dobi. Nakon što je prošle i početkom ove godine predstavljen mBot robot, ovoga puta polaznici su imali prilike koristiti BBC micro:bit džepna računala.

Voditelj radionice, učenik Obrtničke škole Matija Kolarić, veliki zaljubljenik u programiranje i web dizajn, predstavio je polaznicima micro:bit računala. Djeca su kroz uvodno predavanje i nekoliko zadataka savladala osnove korištenja te naučila kako jednostavnim blokovima naredbi programirati primjerice ispisivanje slova pomoću LED dioda i osposobiti kompas.

Knjižnica se, kao i brojne druge kulturno-obrazovne ustanove, uključila u STEM revoluciju koju je početkom ove godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih te su sve prijavljene ustanove dobile pakete micro:bitova. Micro:bit računala mogu se koristiti na jednostavan i pristupačan način, nude mogućnost bežičnog spajanja te imaju velik broj senzora za izvođenje brojnih operacija.

Svrha uvođenja ovakvih uređaja u obrazovni sustav je potaknuti interes za modernim tehnologijama, potaknuti istraživački pristup učenju te omogućiti djeci i mladima da postanu stvaratelji, a ne samo pasivni promatrači onoga što ih okružuje.

Edukacije u knjižnici održat će se i tijekom ljetnih mjeseci, kad će djeca moći usavršiti svoje vještine korištenja micro:bitova, ali ih i koristiti u kombinaciji s mBot robotom.

Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
Podijeli objavu