centar cvijeća

Proizvođači cvijeća ludbreškog kraja okupili se u zadrugu, I. Matijašec: Zajednički je puno lakše ići naprijed i opstati na tržištu

Zahvaljujući udruživanju, zadrugari cvijeće uspiju na vrijeme prodati, poslovanje im je mnogo lakše, jer ga zadruga otkupljuje i prodaje dalje.

14:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Okolica Ludbrega vodeći je kraj po količinama uzgojenog cvijeća u Hrvatskoj. Utkano je, tamo, puno odricanja, ideja i uloga u njegovu proizvodnju, jer su, do unazad desetak godina, poljoprivrednici koji se profesionalno bave cvjećarstvom, mogli od te djelatnosti solidno živjeti.

No s krizom i padom kupovne moći te otvaranjem velikih trgovačkih centara, cvijeće im je bilo sve teže prodati.

Da bi ta muka bila što manja, prije 12 godina udružili su se u zadrugu kako bi ga lakše distribuirali.

– Kako je 2008. godine zavladala kriza, a do tada su vlasnici OPG-ova svoje cvijeće prodavali na tržnicama, našli su se u problemu, jer je potražnja za cvijećem pala. Došli su trgovački centri i prodaja se preusmjerila. A kad ste samostalan OPG, teško se možete probiti do velikih trgovačkih centara, jer oni traže velike količine robe. Ovako, zajednički, puno je lakše ići naprijed i opstati na tržištu – pojašnjava Ivana Matijašec, upraviteljica Poljoprivredno cvjećarske zadruge Varaždinski cvijet sa sjedištem u Ludbregu.

Osnovana 2009. godine, bavi se proizvodnjom cvijeća, a okuplja čak devet malih proizvođača, OPG-ova koji uzgajaju sezonsko cvijeće, a godišnje proizvedu preko 2.000.000 presadnica na preko 40 tisuća m2 zatvorenog i više od 80 tisuća m2 otvorenog prostora.

Devet OPG-ova, članova Zadruge // Foto: ustupio Bruno Hranić

Odrasla u cvjećarskoj obitelji, Ivana odmalena živi s cvijećem, ali i s problemima s kojima se uzgajivači susreću. Cijene cvijeću, govori, su padale ili ostajale iste, a troškovi proizvodnje postajali sve veći.

– Ranije je to bio posao od kojeg se moglo živjeti, a sada, baš svaku godinu, život postaje skuplji. Otkupne cijene za proizvođače nisu se mijenjale više od deset godina, a troškovi repromaterijala i energenata su prilično porasli. Radna snaga je skuplja, teško je naći radnika, jer je to težak posao. Prije je bilo puno lakše, nisu se tolike količine cvijeća proizvodile i puno se lakše plasiralo. Nadalje, mladi ne namjeravaju nastaviti tradiciju svojih obiteljskih OPG-ova – govori.

Usprkos trenutno težoj situaciji, sedam OPG-ova ulažu u proizvodnju, jer imaju nasljednike koji misle živjeti od tog posla, kaže optimistično. Usto, zahvaljujući udruživanju, zadrugari cvijeće uspiju na vrijeme prodati, poslovanje im je mnogo lakše, jer ga zadruga otkupljuje i prodaje dalje, ubrzava se distribucija, ističe.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Otišli su udruženi vlasnici OPG-ova, tako, i korak dalje te ušli u veliku investiciju i 2018. godine kupili zemljište sa starom kućom koju su srušili. Na njezinu mjestu niknuo je novi poslovni prostor kod semafora prema Selniku.

Podigli su, zatim, distributivnu halu, uredili veliko parkiralište, asfaltirali dio za kamione koji utovaruju cvijeće, a imaju i zemljište za proizvodnju cvijeća. Naravno, i skladište za repromaterijal i velike kutije, tu je i mašina za gyffije koju koriste svi članovi te uredski i poslovni prostor za održavanje sastanaka.

–  Sve su sami financirali, podigli su kredit – informira nas.

Zadruga surađuje s velikim trgovačkim lancima, dosta izvoze u Sloveniju, a pojedini zahtijevaju da se ispoštuju određeni uvjeti dostave i preuzimanja cvijeća.

– Primjerice, robu za Lidl pakiramo u kutije, što nam je donedavno bilo nezamislivo i novo. To je zahtijevalo veći prostor, skladište za kartonske kutije, jer se radi s velikim količinama cvijeća, a kutije moraju biti na suhom i zaštićene.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Za druge trgovačke centre pakiraju doma, natovare u kombi i dostave. Svaki OPG ima vlastiti prijevoz, a velike količine voze šleperi, dakle imamo i prijevoznike – pojašnjava.

Za Sisvete su, kaže, najviše tražene multiflore, zatim rezane krizanteme koje su popularne u našem kraju, jer cvjetaju sve do prvoga snijega i mogu izdržati vrlo niske temperature, te maćuhice koje se sade u gredice.

A kvalitetu i sigurnost njihovog cvijeća jamči svjetski Global Gap certifikat koji ponosno nose već drugu godinu. Tako su i prva su zadruga u državi koja ima certificirano cvijeće na svjetskoj razini.

– Dakle, pet OPG-ova unutar zadruge odlučilo se za certifikaciju pa je, na taj način, i zadruga dobila taj certifikat, ponajviše da možemo nastaviti suradnju s Lidlom. Bez toga ne bismo mogli cvijeće plasirati u taj trgovački centar. On proizvođačima omogućuje vjerodostojnost na tržištu, izvornost i tržišnu zaštićenost, a kupcima provjerenu kvalitetu i sigurnost – govori.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Svjetski je priznat i stepenica više.

– Dakle, svaki kupac koji kupi naš cvijet može točno vidjeti u kojem je plasteniku sadnica rasla, koliko se zalijevala, s čime prihranjivala, njezinu zaštitu, na kojoj se temperaturi uzgajala, čitav njezin povijesni tijek, dakle taj certifikat prati i označava sljedivost proizvoda – kazuje.

Zadruga kroz čitavu godinu ima što ponuditi, ističe Ivana, jer vrijedni OPG-ovi godinu započinju s jaglacima, a završavaju s božićnom zvijezdom.

– Sade se u siječnju, zatim maćuhice, potočnice, tratinčice, dakle rane proljetnice, od ožujka kreće glavna proljetna sezona s preko sto vrsta trajnica, ljetnica u gredicama. Poznatije su Salvia, Tagetes, Ageratum, imamo puno vrsta balkonskog cvijeća – pelargonije i sulfinije… ta sezona traje do lipnja. Zatim se pripremamo za glavnu jesensku u rujnu s multiflorama, maćuhicama i ciklamama. Poslije krizantema i prigodnog cvijeća za blagdan Svih svetih, najtraženije će biti božićne zvijezde, a njih neće nedostajati – zaključila je cvjetnu priču upraviteljica PCZ Varaždinski cvijet Ivana Matijašec.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija