Vinitech Sifel

Proizvođači vina Koprivničko-križevačke županije predstavili se na vinarsko-vinogradarskom sajmu u Bordeauxu

13:09h
0
Predstavnici županije u Francuskoj // Foto: kckzz.hr

Tehniku i opremu za proizvodnju vina i uzgoj voća i povrća, predstavljalo je oko tisuću izlagača, a svoja vina s područja Županije predstavile su vinarije Kostanjevec, Rep i Matočec.

Koprivničko-križevačka županija po drugi puta predstavila se na sajmu Vinitech Sifel koji se održavao u francuskom Bordeaux tijekom protekloga tjedna, a u njeno je ime prisustvovao zamjenik župana Darko Sobota sa suradnicima.

Riječ je o vodećem europskom sajmu na području uzgoja vinove loze i vinarstva, a na ukupno 65.000 metara kvadratnih. Tehniku i opremu za proizvodnju vina i uzgoj voća i povrća, predstavljalo je oko tisuću izlagača, a svoja vina s područja Županije predstavile su vinarije Kostanjevec, Rep i Matočec.

U ovogodišnjem fokusu Sajma bili su posao, inovacije i međunarodna trgovina, a predstavljeno je pet tematskih cjelina koje se odnose na vinogradarstvo od sadnje do berbe, proizvodnju vina, voćarstvo i povrćarstvo te marketing u poljoprivredi.

Kako je prije dvije godine Županija sklopila sporazum o suradnji s razvojnom agencijom Interco Aquitaine, koja obavlja poslove međunarodne suradnje za francusku pokrajinu Akvitaniju, između partnera je započet dogovor o suradnji na području vinogradarstva, vinarstva, povrtlarstva i voćarstva. Dogovoreno je povezivanje LAG-a Podravina sa sličnim organizacijama u Akvitaniji kako bi se omogućila razmjena iskustava i edukacija proizvođača od strane francuskih stručnjaka.

U sklopu Sajma održan je i susret lokalnih akcijskih grupa i LAG-a Podravina, susret vinara s poznatim enolozima kao i brojne radionice, konferencije i predavanja. Pored toga, zamjenik Sobota susreo se s generalnom direktoricom francuskih sajmova Martine Dégremon, generalnom direktoricom sajma Vinitech Sifel iz Bordeauxa Delphine Demade te sa predstavnicom tvrtke Promosalons Tatjanom Matijašević Medros.

čitam...