Projekt “Motivacijski intervju – novi alat za rad u lokalnoj zajednici”

21:16h
0
Cilj projekta je osposobljavanje volontera za pomoć mladim ljudima koji su ugroženi pretjeranom konzumacijom alkohola // Foto: Ilustracija

„MI – novi alat za rad u lokalnoj zajednici” je projekt čiji je cilj osposobljavanje volontera za pomoć mladim ljudima koji su ugroženi pretjeranom konzumacijom alkohola. Nositelj projekta je Savjetovalište Mali Plac iz Zagreba, a partner na projektu je udruga I.P.A. Koprivnica (International Police Association – Koprivnica). Projekt je financiran u okviru natječaja “Mikro projekti podrške inovativnim aktivnostima malih organizacija civilnog društva za lokalni razvoj”. Ukupna vrijednost projekta, koji će trajati godinu dana, financirana je iz Europskog socijalnog fonda, operativni program Razvoj ljudskih potencijala i iznosi 200.000, 00 HRK.

 

Projektom se želi povezati udruge i educirati volontere koji se bave prevencijom ovisnosti i terapijom mladih ovisnika o alkoholu. Specifični cilj projekta je provesti edukativne radionice na kojima će biti pobliže objašnjena i uvježban motivacijski intervjua.

Cilj druge od ukupno 10 radionica motivacijskog intervjua koja se provodi u sklopu projekta, održane 21.3.2015. bio je stjecanje vještina koje su nužne za kvalitetne komunikacijske vještine nužne za MI.

Sudionici radionice su radili na unapređenju vještine aktivnog slušanja, empatije i poboljšanja osobnih komunikacijskih vještina, budući su one nužne za kvalitetno provođenje motivacijskog intervjua.

Tijekom radionice radilo se na osvještavanju motivacije, ali i otpora koji se javljaju te zbog kojih je teško provoditi promjenu. Na kraju je provedena vježba zastupanja oprečnih stavova, aktivnog slušanja i respektiranja tuđe pozicije i mišljenja, kako bi se povećale kompetencije sudionika za provođenje MI u vlastitim organizacijama ili sredinama. Polaznici radionice su iz organizacija Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra grada Koprivnice” i Udruga Hera Križevci te iz organizacija nositelja i partnera na projektu.

Tehnika motivacijskog intervjua

Motivacijski intervju (MI) je osmišljen krajem 1980-tih kako bi se mladima pomoglo da promijene specifična, zdravstveno rizična ponašanja. Smisao je tehnike da mlada osoba prepozna problem i da promijeni svoje ponašanje. Fokus metode je na pomaganju osobi da uz pomoć razgovora svjesno i voljno promijeni ponašanje i razriješi dvojbu vezanu uz svoje ponašanje. To može biti smanjenje pijenja alkohola, prestanak pušenja, povećanje tjelovježbe, mijenjanje prehrambenih navika.

Osnova je MI tehnike empatija, razumijevanje i slušanje, a ne konfrontacija, argumentiranje ili prijetnje. Ova metoda zahtjeva specifične vještine koje može svatko uvježbati i koristiti. Tehnika zahtijeva dulji vremenski period provođenja ali su zato rezultati daleko uspješniji jer krajnji ishod je odluka i odgovornost samog korisnika da promijeni svoje stavove o npr. konzumaciji alkohola.