Projekt regulacije Dunava ”pao u vodu”

10:48h
0
Kopački rit (foto: Wikimedia Commons)

WWF i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode pozdravljaju odluku Agencije za vodne putove iz Vukovara koja je odustala od projekta regulacije 53 km Dunava! Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izdalo je rješenje o obustavi postupka procjene utjecaja na okoliš uređenja vodnog puta i regulacijskih radova na Dunavu (od r.km 1380 do 1433) pokrenutog na zahtjev Agencije u srpnju 2011., nakon što je ona 13. ožujka ove godine Ministarstvu dostavila dopis da odustaje od zahtjeva za provedbu postupka procjene utjecaja na okoliš.


Nevladine organizacije WWF, HDZPP i brojni partneri svojim su aktivnostima posljednjih godina upozoravali na štetnost predviđenih radova naglašavajući važnost netaknutog Dunava i njegovih poplavnih staništa. Planiranim regulacijama Agencija za vodne putove ugrozila bi Park prirode Kopački rit, srce Europske Amazone i najbolji prirodni štit od poplava tog područja. U samo mjesec dana, ove su organizacije 2012. godine peticijom koju su potpisivali brojni ljubitelji prirode kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, prikupili više od 20.000 potpisa koje su predali tadašnjoj ministrici zaštite okoliša i prirode Mireli Holy uz molbu da Vlada ne dozvoli uništavanje Dunava i Kopačkog rita.

”Nadamo se da projekt regulacije Dunava u ovakvom obliku više neće biti predlagan, već da će se plovidba i unaprjeđenje plovidbe odvijati u skladu sa stvarnim potrebama plovidbe, zaštite prirode i lokalnog stanovništva, kao što i nalažu Principi održive plovidbe rijekama”, ističe Irma Popović Dujmović iz WWF-a.

Kopački rit (foto: Wikimedia Commons)Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF je još1990-ih pokrenula priču o Prekograničnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav koja se ovih dana približava krajnjem rezultatu – UNESCO-vom priznanju najvećeg pentalateralnog biosfernog rezervata koji će sadržavati više od milijun hektara. Dio Hrvatske i Mađarske već je prepoznat od UNESCO-a, nominacija Republike Srbije je na razmatranju, dok Slovenija i Austrija upravo pripremaju svoje nominacije.

”Kopački rit sa susjednim prekograničnim poplavnim područjima u Mađarskoj i Srbijipredstavlja najvrjedniji dio Rezervata Biosfere. Stoga odustajanje od preskupih, ekološki štetnih i potpuno nepotrebnih regulacija predstavlja odličnu vijest za zaštitu prirodnih vrijednosti i ekonomski razvoj ovog područja. Nadamo se da će se, umjesto regulacija, nakon ovoga vodno gospodarstvo više orijentirati na nužno potrebne restauracije vlažnih i močvarnih staništa,” rekao je Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

O štetnosti potencijalnog projekta Agencije za vodne putove izvještavali su i brojni svjetski mediji nakon posjete Kopačkom ritu i regate po Dunavu. Odluka Agencije da odustaje od projekta izvrsna je vijest za netaknutu prirodu Europske Amazone.

izvor: biologija.com.hr

čitam...