Alarmantno

Prometne nesreće svaki mjesec odnesu jedan život

11:30h
0
Poginuli biciklist na Đelekovečkoj cesti
S mjesta nesreće na Đelekovečkoj cesti // Foto: Ivan Brkić

U prvih pet mjeseci na cestama je život izgubilo petero ljudi. Statistički prosjek govori da svaki mjesec netko smrtno strada.

Godina koja teče nije još ni došla do polovice, a već je u statistikama zabilježena kao ona crna. U prvih pet mjeseci na cestama je život izgubilo petero ljudi. Statistički prosjek govori da svaki mjesec netko smrtno strada.

Prošle je godine Koprivničko-križevačka županija u Hrvatskoj bila pri samom vrhu po broju poginulih na cesti gdje je život izgubilo 13 ljudi, što je gotovo dvostruko više nego predlani, kada je poginulo sedam ljudi.

Nadamo se da ove godine nećemo dostići tu crnu brojku i zato iz policije sve vozače pozivaju na dodatan oprez.

Prometna nesreća
Prometna nesreća s poginulim traktoristom foto // Ivan Brkić

Razlozi zbog kojih je došlo do nesreća s poginulim osobama su neprilagođena brzina, nedovoljna udaljenost vozila, nepropisno pretjecanje, oduzimanje prednosti prolaska i greške pješaka.

Na samom početku godine, u siječnju, smrtno je stradao biciklist u Imbriovcu, a nesreću je prouzrokovao mladi vozač automobila. U ožujku je na cesti između Kloštra Podravskog i Kozarevca poginuo pješak. Svibanj je bio crni mjesec jer su život izgubila čak tri sudionika u prometu.

Na cesti prema Đelekovcu smrtno je nastradao je biciklist, a između Legrada i Đelekovca traktorist. Tragična nesreća koju još svi pamtimo dogodila se na prijelazu preko pruge u Kloštru Podravskom, kada je vlak naletio na automobil, a život je izgubila mlada vozačica.

Smrskani automobil nakon naleta vlaka // Foto PU KCKŽ
Smrskani automobil nakon naleta vlaka // Foto PU KCKŽ

Ništa manje alarmantni nisu ni podaci o teško ozlijeđenima u prometu. Takve je tjelesne ozljede u prvih pet mjeseci zadobilo čak 29 sudionika prometa, dok je lani tijekom cijele godine teško ozlijeđeno 70 ljudi.

Teško stradavanje sudionika u prometu zabilježeno je u dvije prometne nesreće s poginulim osobama te 21 nesreći s ozlijeđenima.

 

čitam...