iznad 7,5 tona nosivosti

Promjene u prometovanju kamiona Podravskom magistralom, nekim dionicama uopće ne smiju voziti

Prema pisanju nacionalnih medija, ministar prometa Oleg Butković ponudio je dodatnih deset posto popusta na korištenje ENC uređaja kako bi se kamionski promet preusmjerilo na autoceste.

08:30h
0
Kamion cisterna
Ilustracija // Ingimage.com

Konačno je na snagu stupio Pravilnik o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila koja imaju dopuštenu nosivost veću od 7,5 tona.

Tim Pravilnikom obuhvaćeno je više od 30 cesta u Hrvatskoj, a jedna od njih je i Podravska magistrala koja svojim djelom prolazi i kroz Koprivničko-križevačku županiju. Pravilnik je donijelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Ipak, kako se odluka odnosi samo na provoz ovom državnom cestom, vozači koji imaju otpremnice za istovar ili utovar na dijelu Podravske magistrale, njome će moći i dalje voziti.

Pravilnik je ipak najviše obradovao stanovnike koji žive uz Podravsku magistralu čijim su mjestima svakodnevno prolazili brojni kamioni kako bi izbjegli plaćanje cestarine.

U našim krajevima zabrana vrijedi za Đurđevac te općine Kloštar Podravski i Pitomača.

Sigurni smo da će se tako povećati sigurnost stanovnika na tim područjima, pogotovo zato što se uz samu magistralu nalaze i osnovne škole te vrtići.

– Ova će odluka puno značiti za sigurnost mještana, ali i samog prometa jer je riječ o teškim kamionima koji prolaze kroz samo središte Pitomače. Oni najčešće dolaze iz Austrije preko Varaždina i iz Zagreba preko Bjelovara. Imali smo više puta izlijetanje kamiona u kuće uz prometnice, a prošle je godine pješakinja u središtu Pitomače smrtno stradala nakon što je na nju naletio kamion. Sigurno je da će ovom odlukom sigurnost u prometu biti veća nego što je sada. Hvala Bogu da je ova odluka donesena jer ju čekamo dugi niz godina – rekao je načelnik općine Pitomača Željko Grgačić, koja se velikim dijelom nalazi na Podravskoj magistrali.

Ova odluka bit će prava noćna mora za vozače kamiona jer će se morati dobro pripremiti i proučiti alternativne rute. Vozačima se kao alternativa nudi autocesta A3 Bregana-Lipovac.

Zbog ove zabrane iz Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika najavili su moguće blokade prometnica i graničnih prijelaza ako Ministarstvo ne nađe rješenje problema koje im donosi ovaj Pravilnik. Prema pisanju nacionalnih medija, ministar prometa Oleg Butković ponudio je dodatnih deset posto popusta na korištenje ENC uređaja kako bi se kamionski promet preusmjerilo na autoceste.