knjižnica i čitaonica fran galović

Promocija slikovnice Magdalenina knjižnica na kotačima okupila je brojnu djecu, a predstavljen je i bibliobus

Susret je završio porukom da treba čitati, crtati, pisati, pjevati, plesati, te najvažnijom porukom slikovnice – da knjige usrećuju!

12:44h
0
Foto: Knjižnica Fran Galović

Promocija Magdalenine knjižnice na kotačima, prve tiskane slikovnice u izdanju Knjižnice i čitaonice Fran Galović održana je jučer putem Zoom platforme.

Okupila je učenike osnovnih škola, polaznike dječjih vrtića, zainteresirane građane, a slikovnicu su predstavile autorica Željka Horvat-Vukelja i ilustratorica Andreja Živko. Budući da je održana online, a i zahvaljujući velikom interesu dječjih vrtića, škola i građana, ova je promocija okupila dosad najveći broj sudionika programa održanog u knjižnici, oko 530!

Magdalenina knjižnica na kotačima slikovnica je o knjižničarki/vozačici bibliobusa i njenim doživljajima u mjestima koja obilazi sa svojom pokretnom knjižnicom. Inspirirana je suradnjom koprivničke Bibliobusne službe i dječje književnice Željke Horvat-Vukelja koja je prilikom brojnih književnih gostovanja u malim mjestima u Koprivničko-križevačkoj županiji upoznala sela, krajolik, djecu, škole, vrtiće, ali i način rada pokretne knjižnice, nakon čega je napisala toplu i edukativnu priču kojoj su dodatni život udahnule ilustracije Andreje Živko.

Željka Horvat-Vukelja je na promociji ispričala što je sve vidjela, saznala i naučila obilazeći županijske škole i vrtiće i kako je potom nastala priča o bibliobusu, a Andreja Živko pojasnila je na koji su način nastale ilustracije – sve su slikane na kaširanoj podlozi i nastale su na klasičan, „slikarski“ način tj. nisu kreirane na računalu.

Promocija slikovnice ujedno je bila prilika za predstavljanje koprivničke pokretne knjižnice, pa su tako mladi i stariji sudionici vidjeli kako izgleda bibliobus, saznali što sve knjižničari u pokretnim knjižnicama rade, kakve aktivnosti provode, tko su njihovi korisnici i kako su priče svuda oko njih – voze ih, posuđuju, čitaju djeci i organiziraju književna gostovanja.

U drugom dijelu promocije Željka Horvat-Vukelja na svoj je prepoznatljiv način, u formi pričokaza, ispričala svoje dvije nove priče, obje o glazbi i glazbenim instrumetima, a susret je završio porukom da treba čitati, crtati, pisati, pjevati, plesati, te najvažnijom porukom slikovnice – da knjige usrećuju!

Foto: Knjižnica Fran Galović
Foto: Knjižnica Fran Galović
Foto: Knjižnica Fran Galović