Propao strop u jednoj od najstarijih kuća u Koprivnici

16:53h
0
Vatrogasci nisu imali što gasiti // foto: Ivan Brkić

– Kad sam došla kući od liječnika i sjela u kuhinju da popričam sa suprugom, uznemirio nas je glasan udarac i vibriranje kuće. Prvo smo pomislili da je potres, ali ubrzo smo vidjeli da se iz podruma susjedne kuće diže dim – rekla nam je Božica Oršanić zabrinuto gledajući u trošne zidove susjedne kuće na Florijanskom trgu.

Brzom intervencijom vatrogasaca gospođa Božica i njen suprug Krešimir Oršanić malo su umireni. Susjedna kuća u ruševnom stanju nije se zapalila. Kuća Oršanića na Florijanskom trgu 12 cijelim jednim zidom spojena je sa susjednom ruševnom kućom u kojoj se urušio strop pa su stoga osjetili snažne vibracije i uplašili se.

U kući koja je u vlasništvu Ivana Udovičića urušio se strop u prizemlju zgrade i propao skroz do podruma. Pri tom se cijela zgrada zatresla što je stvorilo podrhtavanje slično potresu, a kroz podrumske prozore sukljali su oblaci prašine što je uznemirilo Oršaniće.

Zgrada na rubu urušavanja // foto: Ivan BrkićPrema riječima Božice i Krešimira Oršanića, vlasnik zgrade u kojoj je propao strop, Ivan Udovičić ima dozvolu za restauriranje i za rušenje, ali još nije krenuo s tim jer je riječ o kući koja je u izrazito lošem stanju pa je proces restauracije izrazito složen i riječ je o povećoj investiciji.

– Mi smo taman renovirali svoju kuću i najmanje od svega nam treba da se sad kuća koja je spojena s našom uruši i ošteti naš dom. Udovičić ne živi ovdje pa je njemu svejedno – napomenula je Božica Oršanić.

Ivan Udovičić nije se upustio u proces renoviranja jedne od najstarijih kuća u gradu jer bi, zbog stanja u kojem je kuća, taj pothvat bio Sizifov posao.

– Nije sve kako se priča. Moj je suprug dobio dozvolu za restauriranje, ali obzirom na iznimno loše stanje kuće bilo bi jednostavnije da se jednostavno uruši jer su zahvati koji bi se morali izvesti kako bi se kuću dovelo u red preveliki – rekla nam je supruga Ivana Udovičića.