Proslava Dana Europske Amazone u nedjelju i u Legradu

18:57h
0
I u Legradu će se u nedjelju skakati u rijeku

Nevladine organizacije WWF, Zeleni Osijek, Matis i ZEUS ove nedjelje organiziraju proslavu Dana Europske Amazone. Proslava je organizirana od 12 sati na plažama Osijeka, Varaždina, Križnice, Vukovara i Legrada. U Legradu će se proslava održati na plaži Sip. 


Treću godinu za redom nevladine organizacije koje se bave zaštitom rijeka, posebice Mure, Drave i Dunava, obilježavaju „Dan Europske Amazone”.

Nastao kao produkt WWF-ovog projekta stvaranja Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, „Dan Europske Amazone” slavi ljepotu zdravih rijeka i ističe prirodne vrijednosti budućeg prekograničnog rezervata koji se proteže kroz Austriju, Hrvatsku, Mađarsku, Srbiju i Sloveniju.

Svečanosti se ove nedjelje organiziraju na čak pet hrvatskih plaža, a veliko finale svugdje će biti obilježeno u 15 sati, tradicionalnim „Velikim skokom” u sve tri rijeke.

Također poznat kao Europska Amazona, budući rezervat biosfere postat će najveće europsko prekogranično zaštićeno područje pod UNESCO-ovom zaštitom. Tri rijeke tvore 700 kilometra dug zeleni pojas koji povezuje gotovo 1.000.000 hektara jednog od najvažnijih europskih riječnih područja. UNESCO je već prepoznao važnost hrvatskog i mađarskog dijela, a u tijeku su nominacije ostalih triju zemalja.

Dana 12. srpnja točno u 15 sati tisuće Europljana će istovremeno skočiti u glavne europske rijeke i jezera, te time pokazati svoju potporu za zaštitu i poboljšanja stanja europskih rijeka. Kartu svih lokacija možete pronaći ovdje. Proslavu organiziraju WWF, European Rivers Network i mnogi lokalni partneri.

Osim „Velikog skoka”, lokalni partneri će na pet lokacija diljem Hrvatske organizirati i razne druge aktivnosti: od kanu regata i raftinga do prezentacije lokalnog folklora i edukacijskih aktivnosti. Najraznovrsniji program će biti na starim gradskim bazenima na obalama Drave u Varaždinu gdje će biti održan koncert rock grupe Picksiebner, projekcije ekoloških filmova na otvorenom, nogomet na pijesku, igre u vodi i još mnogo toga.

čitam...