OPREZ

Prošle godine su se utopile dvije osobe, M. Gregurović: nemojte precjenjivati vlastite mogućnosti i pazite na djecu

Najopasnija područja u našim su krajevima rijeke, jezera i potoci. Rijeke su izuzetno opasne jer su protočne, često imaju virove i mijenjaju svoj tok. U jezerima i potocima su pak opasnost nagle promjene dubine i temperature. 

18:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija// Foto: Matija Gudlin

Na redovnoj mjesečnoj konferenciji za medije Policijske uprave Koprivničko-križevačke bilo je riječi i o preventivnom projektu Sigurnost na vodi.

Cilj projekta je upozoriti kupače na opasnosti koje prijete na i uz vodu.

– Hrvatski Crveni križ nam je i ove godine odobrio sredstva u iznosu 24 tisuće kuna koja su iz boravišne pristojbe, a zahvaljujući kojima ćemo i ove godine realizirati projekt Sigurnost na vodi – rekla je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev.

Dan civilne zaštite
Foto: Ivan Brkić

Iz prošlogodišnjeg projekta odrađen je tečaj Junior spasioc za 15-ak učenika sedmih i osmih razreda. Nakon njihovog osposobljavanja, krajem lipnja, izabrano je njih troje iz Koprivnice za sudjelovanje u kampu u Novom Vinodolskom.

– U srpnju ili kolovozu kreće novi projekt kad ćemo obići sva naša kupališta na Šoderici i na Dravi na području Legrada. Dijelit ćemo letke i prigodne lepeze koje upozoravaju na zaštitu od vrućine. Na jesen krećemo u škole, već nekoliko godina obilazimo sve četvrte razrede osnovnih škola na području Koprivnice i 11 općina – naglasila je ravnateljica Sočev.

Tečaj Junior spasioc organizirat će se i ove godine, a novost je i novi program u suradnji s Dječjim vrtićem Tratinčica. Riječ je o privikavanju na vodu za djecu vrtićke dobi do šest godina, a uključeno će biti 100 djece iz Dječjeg vrtića Tratinčica, na koprivničkim bazenima. Cilj programa je osloboditi djecu straha od vode, naučiti ih tehnikama plivanja, ali i opasnostima koje im prijete.

Nažalost prošle godine su se dogodili i neki nemili događaji, a riječ je o dva utapljanja.

Prema riječima Maje Gregurović, iz ureda načelnika, radi se o djetetu koje se utopilo na koprivničkim bazenima i mlađoj osobi koja se utopila na Šoderici.

– U ovim vrućim danima većina će potražiti osvježenje u vodi i moramo biti svjesni da se u tome mogu kriti mnogobrojne opasnosti. Ponajprije je riječ o utapljanju, ali može se dogoditi i slomljena kralježnica, noge ili vrat – nakon skoka u vodu – naglasila je Maja Gregurović.

Najopasnija područja u našim su krajevima rijeke, jezera i potoci. Rijeke su izuzetno opasne jer su protočne, često imaju virove i mijenjaju svoj tok. U jezerima i potocima su pak opasnost nagle promjene dubine i temperature.

U svim slučajevima utapljanja najčešći uzrok je precjenjivanje vlastitih mogućnosti ili utjecaj alkohola ili opojnih droga.

– Savjetovala bih svima da ne plivaju na udaljenosti većoj od 100 metara od obale, da koriste uređene plaže, da ne skaču u vodu s mjesta koja nisu namijenjena za skakanje i gdje je skakanje zabranjeno. Također se ne bi smjelo ulaziti u vodu pod utjecajem alkohola ili opojnih droga ni plivati nakon obroka. Predugo izlaganje jakom suncu također nije poželjno, a djeca nikako ne bi smjela na kupanje bez nadzora. Neplivači trebaju koristiti pomagala za plivanje, a ukoliko u vodi primijetimo nekoga u nevolji potrebno je odmah pružiti pomoć – rekla je za kraj Maja Gregurović.

čitam...
Loading...