Provedba projekta V-Educa teče prema planu

09:18h
0
Šparna hiža // foto: arhiva

Projekt V-educa, koji provode REA Sjever i POU Koprivnica te Razvojna agencija Južnog Podunavlja iz Pečuha i koji je sufinanciran iz Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, započeo je 1. 7. 2014. i traje do 30. 6. 2015. U prvom razdoblju provedbe, od 1. 7. 2014. do 31. 10. 2014., glavne aktivnosti odnosile su se na pripremne radnje – istraživanje literature za izradu kurikuluma, svakodnevnu komunikaciju na relaciji Mađarska – Hrvatska ponajviše vezanu uz izradu kurikuluma te istraživanje tržišta i pripremu za postupke nabave opreme i usluga predviđenih u projektu. U Pečuhu je 19. 9. 2014. održana kick off/početna konferencija projekta, što je bila prilika za bolje upoznavanje partnera i stvaranje novih kontakata u svrhu jačanja mađarsko-hrvatskih odnosa.

U drugom razdoblju provedbe projekta, od 1. 11. 2014. do 28. 2. 2015., projektne aktivnosti su uključivale završetak kurikuluma na hrvatskom i mađarskom jeziku za edukaciju o izgradnji objekata gotovo nulte potrošnje energije te provođenje postupaka nabave opreme i usluga. Kreiran je logo projekta te je nabavljena tehnička oprema potrebna za edukaciju ciljne skupine i provođenje ostalih projektnih aktivnosti. Zaključen je i ugovor o pružanju usluga medijskog praćenja provedbe projekta. Na info danu održanom 25. 2. 2015., uz prezentaciju projekta, svoju djelatnost su prezentirali predstavnici uspješnih hrvatskih tvrtki iz područja niskoenergetske gradnje i obnovljivih izvora energije.

U trećem i posljednjem razdoblju, koje je počelo 1. 3. 2015. i traje do 30. 6. 2015. godine, dosad je proveden program edukacije o izgradnji objekata gotovo nulte potrošnje energije (nZEB) za dvije grupe, koje su zbog velikog interesa bile sastavljene od više polaznika nego je predviđeno u projektu. Sam program je uključivao dva dana edukacije/predavanja u ukupnom trajanju od 16 nastavnih sati za svaku grupu te studijska putovanja u Mađarsku i u Hrvatsku. Studijsko putovanje u Mađarsku provedeno je u mjestu Komlo, na lokaciji tvornice izgrađene prema principima nZEB-a, dok je putovanje u Hrvatskoj uključivalo posjet tvornici SOLVIS u Varaždinu, jedinom hrvatskom proizvođaču fotonaponskih modula te posjet Šparnoj hiži u Koprivnici, kao domaćem primjeru pasivne/niskoenergetske izgradnje.

Preostale aktivnosti u projektu su izrada i distribucija letaka i priručnika koji su namijenjeni široj zajednici i sadržavat će osnovne informacije o izgradnji objekata gotovo nulte potrošnje energije te završna konferencija projekta, koja će se održati u Koprivnici u drugoj polovici lipnja i na kojoj će biti predstavljeni ostvareni rezultati projekta.

 

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW