PROMJENE MJERA

Provjerili smo koliko je podravsko-prigorskih roditelja poslalo svoju djecu u školske klupe, Ljubić: Sigurni su, zdravi i sretni

Dosad je vrijedilo pravilo o maksimalno devet učenika u po odgojno-obrazovnoj skupini, dok ih sada može biti između 15 i 20, pa i više ovisno o veličini prostorije.

15:13h
0
Osnovna škola Braća Radić // Foto: Matija Gudlin
Osnovna škola Braća Radić // Foto: Matija Gudlin

Nemaju li bolju ispriku u odnosu na prije par tjedana, roditelji učenike od 1. do 4. razreda od danas moraju poslati u školu. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kazala je kako su osnovne škole sigurne, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo protekli tjedan objavio je nove preporuke vezane uz održavanje nastave.

Dosad je vrijedilo pravilo o maksimalno devet učenika po odgojno-obrazovnoj skupini, dok ih sada može biti između 15 i 20, pa i više ovisno o veličini prostorije. Preporuke, između ostaloga, govore o smanjenju bliskog kontakta dviju skupina, razmaku između stolova, redovitom održavanju higijene ili, pak, mjerenju temperature. Usto, roditelji više ne moraju ispunjavati izjavu o prihvaćanju uvjeta o odlasku učenika u školu.

Služba ureda župana protekli tjedan iznijela je očekivanja prema kojima je 80 posto učenika danas trebalo ponovno biti u klupama. Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić potvrdio nam je kako je zaista u škole kojima je Županija osnivač stiglo više od 80 posto učenika. Točnije, riječ je u školama u Koprivničkim Bregima, Drnju, Goli, Legradu, Đelekovcu, Novigradu Podravskome, Rasinji, Sokolovcu, Svetom Petru Orehovcu, Gornjoj Rijeci, Kloštru Podravskome. Sv. Ivanu Žabnu, Molvama, Ferdinandovcu, Virju, Kalinovcu, Kalniku i Koprivničkom Ivancu.

Foto: Ivan Balija
Ratimir Ljubić // Foto: Ivan Balija

– Svi su učenici sigurni, zdravi i sretni, škole su epidemiološki pripremljene prema svim protokolima. Ravnatelji su, sa Županijom, stvorili uvjete da djeca normalno idu u školu. Temperatura se mjeri zaposlenicima, u nekim se školama i učenicima. No, roditelji su dužni djeci izmjeriti temperaturu prije no što idu u školu – rekao nam je Ljubić.

Foto: Jurica Karan
Osnovna škola Kloštar Podravski // Foto: Jurica Karan
Jesu li klupe koprivničkih škola pune ili prazne?

U Koprivnici rade tri osnovne škole čije smo ravnatelje upitali kako izgleda prvi dan povratka. Ravnatelj OŠ Braća Radić Krešo Grgac potvrdio nam je kako je u jutarnu smjenu stiglo 97 posto učenika. Sanja Prelogović, ravnateljica OŠ Đuro Ester, iznijela je podatke prema kojima se 95 posto učenika vratilo uobičajenoj nastavi. Oba podatka vrijede za jutarnje smjene, uzevši u obzir trenutak poziva. U OŠ Antun Nemčić Gostovinski danas je ušlo oko 95 posto učenika, u jutarnju i poslijepodnevnu smjenu, što nam je otkrila ravnateljica Gordana Gazdić Buhanec.

U sve tri škole, rekli su nam ravnatelji, zaposlenicima se mjeri temperatura pri dolasku na posao. S druge strane, prema uputama, roditelji su dužni izmjeriti svojoj djeci, zapisati u bilježnicu te pokazati učiteljicama i učiteljima. Ostale se mjere, tvrde, provode bez problema.

Foto: Ivan Balija
Osnovna škola Gola // Foto: Ivan Balija

Loading...