602 ISPITANIKA

Prva anketa o cjepivu pokazala da su Hrvati podijeljeni, mladi se ne žele cijepiti, na sjeveru skeptični

Deset posto neodlučnih kao razloge navelo je da nemaju dovoljno informacija o cjepivu (24 posto), zatim da je ono prebrzo razvijeno (16 posto), a boje se i nuspojava (osam posto). Njih 27 posto ne zna, dok ih je 25 posto navelo druge razloge.

09:05h
0
Ilustracija // Envato Elements

Kako Hrvati gledaju na cjepivo, jesu li već odlučili hoće li se cijepiti, koji su razlozi za i protiv te treba li cjepivo biti obavezno za građane provjerilo se istraživanjem agencije Ipsos za Dnevnik Nove TV provedeno na 602 punoljetna ispitanika od 17. do 18. prosinca.


Rezultati pokazuju kako će se sigurno ili vjerojatno cijepiti 46 posto ispitanih, a 44 posto vjerojatno ili sigurno neće. Ostali, deset posto, još nisu odlučili.

Što su građani stariji, to je veća vjerojatnost da će se cijepiti. S druge strane, tri četvrtine onih između 18 i 29 godina nema se namjeru cijepiti ili to vjerojatno neće učiniti, kao i polovica građana starih između 30 i 44 godine.

Skeptični glede cjepiva su dalmatinski i sjeverni dio Hrvatske, a kod stanovnika Like, Banovine, Korduna, a zatim i Zagreba više je onih koji bi se cijepili.

Također, među visokoobrazovanim građanima najveći postotak ispitanika jest za cijepljenje.

Zašto se cijepiti?

Želja za zaštitom sebe i bližnjih glavni je razlog onih koji se planiraju cijepiti. Točnije, njih 40 posto. Jedna četvrtina želi spriječiti širenje bolesti, osam posto kao razlog navelo je posao, dok Stožer i znanstvenike sluša četiri posto građani koji su to naveli kao razlog.

Nasuprot toga jesu razlozi protiv cijepljenja. Najviše, 26 posto, ispitanika smatra da je cjepivo prebrzo razvijeno i zbog toga ga ne žele primiti. Nuspojava se boji 12 posto, 11 posto ne vjeruje da će im pomoći, dok devet posto ističe kako nisu u rizičnoj skupini i zato smatraju da ne trebaju primiti cjepivo. Osam posto ne boji se za zdravlje te osam posto nema dovoljno informacija o svemu tome. Manji dio, pak, vjeruje kako su cjepiva štetna ili ne pomažu.

Spomenutih deset posto neodlučnih kao razloge navelo je da nemaju dovoljno informacija o cjepivu (24 posto), zatim da je ono prebrzo razvijeno (16 posto), a boje se i nuspojava (osam posto). Njih 27 posto ne zna, dok ih je 25 posto navelo druge razloge.

Dnevnik Nove TV navodi, također, kako gotovo dvije trećine građana smatra kako cjepivo ne treba biti obavezno, a 30 posto misli kako bi trebalo biti.

čitam...