britanska znanstvenica

Prva generacija cjepiva vjerojatno neće biti učinkovita za sve ljude, fokus je na populaciji starijoj od 65 godina

Fokus je na tome da cjepiva izazovu imunosni odgovor u populaciji starijoj od 65 godina, dodala je Bingham.

09:04h
0
Korona Virus
Foto: Ilustracija // Twenty20

Prva generacija cjepiva protiv covida-19 “vjerojatno će biti manjkava” i “vjerojatno neće biti učinkovita za sve ljude”, rekla je voditeljica britanske radne skupine za cjepiva Kate Bingham, prenosi britanski dnevni list.

– Međutim, ne znamo hoćemo li ikada imati cjepivo. Važno je izbjeći samozadovoljstvo i pretjerani optimizam – napisala je Bingham u članku objavljenom u medicinskom časopisu The Lancet, piše Index.hr

– Prva generacija cjepiva vjerojatno će biti manjkava i trebali bismo biti spremni na to da ona neće spriječiti zarazu, već da će prije djelovati tako da smanji simptome, pa čak i u tome možda neće biti učinkovita za sve ljude ili ne dugotrajno – objasnila je.

Radna skupna za cjepivo priznaje da bi mnoga, a možda i sva cjepiva, mogla biti neuspješna, napisala je.

Fokus je na tome da cjepiva izazovu imunosni odgovor u populaciji starijoj od 65 godina, dodala je Bingham.

– Globalni kapaciteti za proizvodnju cjepiva uglavnom nisu primjereni za proizvodnju milijarda doza potrebnih svijetu – rekla je.

– Kapaciteti za proizvodnju u Ujedinjenom Kraljevstvu jednako su nedostatni – dodala je.

U utorak je objavljena studija znanstvenika s Imperial Collegea u Londonu koja je pokazala da je razina antitijela u pacijenata koji su preboljeli covid-19 u britanskoj populaciji brzo padala tijekom ljeta. To britansko istraživanje upućuje na to da imunitet nakon infekcije možda i ne traje dugo te da se tako smanjuje i mogućnost imuniteta zajednice.

Dnevnik The Telegraph piše da se britanska vlada priprema za mogućnost da drugi val koronavirusa bude mnogo smrtonosniji od prvog, prenosi Index.hr

čitam...