Matematika i statistika

PRVA U HRVATSKOJ U koprivničkoj Gimnaziji održana Statistička online olimpijada

Osim statističkih podataka koje su istraživali na web stranicama EURO Stata i DSZ, pitanja su tražila i poznavanje statističkih metoda obrade podataka te matematičkih pojmova vezanih uz statistiku.

09:29h
0

Nakon uspjeha na Županijskom natjecanju iz matematike i  na međunarodnom natjecanju euroMath i euroScience u Krakowu, gimnazijski matematičari provode nove projekte te sudjeluju na novim natjecanjima.

Prvi put u Hrvatskoj održana je Statistička olimpijada. Gimnazijalci Danko Delimar, Stjepan Đelekovčan,  Neven Lukić, Jakov Dolenec, Andrija Njerš, Oskar Marić, Ivan Šimunić, Franko Golčić, Antonio Lojan, Sara Delimar, Ines Kolar, Ivona Huđ, Leonardo Lovnički, Tin Prvčić, Luka List, Mario Paradžik, Antonio Markotić, Luka Varmuž, Doris Hegedušić, Borna Široki i Bartol Kekez natjecali su se u timovima po troje u dvije kategorije.

Natjecanje se provodilo online i sastojalo se od triju različitih ispita. Osim statističkih podataka koje su istraživali na web stranicama EURO Stata i DSZ, pitanja su tražila i poznavanje statističkih metoda obrade podataka te matematičkih pojmova vezanih uz statistiku. Olimpijadu su podržali poznati matematičari i statističari: pomoćnica ministrice Lidija Kralj, popularni profesor Toni Milun, profesor Nenad Bakić, Zoran Vakula i mnogi drugi.

U Gimnaziji Fran Galović već se tradicionalno održava i međunarodno matematičko natjecanje Klokan bez granica.

Natjecanje je održano 22. ožujka 2018, a sudjelovalo je 105 gimnazijalaca.

– Rezultate očekujemo u svibnju. Nadamo se da će, kao i svake godine, velik broj gimnazijalaca postići dobre rezultate, ući u 10% najboljih u Hrvatskoj te osvojiti nagrade – poručuju iz Gimnazije.

Spomenimo da se natjecanje provodi diljem svijeta i okuplja oko 6 000 000 učenika, a u Hrvatskoj ih sudjeluje oko 50 000.

čitam...
Loading...