Intervju s novim gradonačelnikom Križevaca

PRVI DANI NAKON IZBORA Mario Rajn: Imam namjeru formirati stabilnu većinu, budući predsjednik/ica Gradskog vijeća mora se stručno posvetiti tom poslu, a ja želim razgovarati programski

Ja imam namjeru formirati stabilnu većinu, želim razgovarati programski. Naglašavam, nisam opterećen lijevim i desnim stranama, mogu razgovarati sa svima, znam što nosim kao rezultat izbora - ističe novi križevački gradonačelnik.

08:00h
0
Mario Rajn // Foto: Matija Gudlin

Mario Rajn u protekla je dva dana eksplodirao u medijskom prostoru, televizijske ekipe počele su pristizati u Križevce zbog novog, pobjedničkog lica lokalne politike. Poraz Branka Hrga nakon 16 godina vladavine i Rajn kao nezavisni kandidat koji je prikupio više od 5 tisuća glasova birača povukli su interes nacionalnih medija koji su prepoznali kako se u Križevcima dešavaju velike promjene.

Sjeli smo u jutarnjim satima s mladim gradonačelnikom Križevaca kako bi nam u miru prenio svoje dojmove nakon velike nedjeljne pobjede.

– Moram priznati, u kampanji sam spavao po 6 sati, u ovih par dana još i manje. Obećao sam ljudima pa sam obišao Apatovec i Velike Sesvete odmah nakon izbora, susreo se s gradonačelnikom Đurđevca Hrvojem Jančijem na izložbi, riješavam zadnje papire u svojoj tvrtki i spreman sam krenuti ozbiljno s radom od prvog dana – opisuje nam Rajn svoje impresije.

Za vrijeme našeg razgovora, mobitel mu je zvonio nekoliko puta, prolaznici su se zaustavljali kako bi mu čestitali, a poruke više niti ne broji. Ipak, čini se kako vrlo smireno prihvaća navalu velike popularnosti, pokušava odvojiti vrijeme za svakog građanina.

– Jednostavno ne stignem odgovoriti na sve poruke, konstantno imam na desetke neodgovornih SMS-ova i poruka na Facebooku. Na izbornu noć imao sam preko 200 privatnih poruka na društvenim mrežama, desetke propuštenih poziva, ispričavam se svima kojima nisam stigao odgovoriti i zahvaljujem se na čestitkama – objašnjava “Super Mario” kako su ga počeli nazivati u njegovom stožeru.

Rajn i njegovi zamjenici Šaško i Martinčević uskoro će zasjesti u svoje nove urede u gradskoj upravi gdje će ih dočekati dosad nepoznata okolina. Rajn ističe kako nosi iskustvo iz poduzetništva u novim poslovnim situacijama i već razrađuje svoje prve planove.

– Službena primopredaja dužnosti trebala bi biti u ponedjeljak, moj prvi radni dan. Napravit ću sastanak sa svim zaposlenicima Gradske uprave, nakon toga i svojevrstan kolegij s pročelnicima koji ću proširiti tokom dana i s čelnicima gradskih institucija, od svih njih očekujem da mi kroz tjedan dana podnesu svoja prva izvješća, želim početi analizirati zatečeno stanje – kaže on.

Novi križevački gradonačelnik želi aktivno raditi i na terenu, osluškivati potrebe stanovnika i upoznati se sa svim gradskim problemima.

Mario Rajn // Foto: Matija Gudlin

– Imam dogovorene sastanke sa svim braniteljskim udrugama, obići ću gradske ulice poput Lepušićeve, dobio sam i poziv mladih Križevčana koji rade u Zagrebu u IT industriji, oni žele razgovarati o križevačkoj IT sceni, analizirati stanje u gradu. Želim dobiti presjek mladih ljudi koji rade i koji komuniciraju na toj sceni, oni se međusobno poznaju i projektno surađuju, to mi je prioritet u kontekstu tehnološkog parka.

U kampanji je često naglašavao kako u što kraćem roku želi riješiti problem izdvajanja vodnih usluga iz Komunalnog poduzeća što Križevci dosad nisu učinili kao jedini grad u Hrvatskoj.

– Planiram se sastati i sa članovima Skupštine Komunalnog poduzeća, čekam da načelnici preuzmu svoje općine pa ćemo svi sjesti zajedno, želim se upoznati sa situacijom. Pitanje grupnog vodovoda se mora riješiti brzo, to je prioritet. Zanima me konkretno zatečeno stanje i jako mi je stalo da to riješimo dogovorom u što kraćem roku kako bi građani što prije osjetili promjene u svom životu. Volio bi vidjeti i čuti glas okolnih općina, moj interes ide i šire od Križevaca, bitni su mi i Orehovec i Gornja Rijeka i Kalnik i sve okolna mjesta koja se vežu na grad kao ishodišnu točku – kazao je Rajn.

Uskoro dolazi na red i konstituiranje Gradskog vijeća, Rajn najavljuje razgovore sa svim opcijama koje su dobile gradske vijećnike, a čini se kako mjesto predsjednika/cu Vijeća planira tražiti u svojim redovima.

– Nakon sastanka sa svojim vijećnicima, definirat ćemo pregovarački tim, razgovarat ćemo sa svima pojedinačno, od HDZ-a, Mreže i HDS-a do SDP-a i HSS-a. Želim vidjeti kako stojimo, jedini dokument koji nosim sa sobom je moj program. Ono što od njih očekujem jest da dođu sa svojim smjernicama, mišljenjem i stavom, ali besplatno parkiralište nije na stolu – kroz smijeh objašnjava novi križevački gradonačelnik.

– Imam namjeru formirati stabilnu većinu, želim razgovarati programski. Naglašavam, nisam opterećen lijevim i desnim stranama, mogu razgovarati sa svima, znam što nosim kao rezultat izbora i predsjednik/ca Vijeća mora biti osoba koja će se stručno posvetiti radu tog tijela – pomalo skriva svoje karte Rajn.

Nakon još jednog telefonskog poziva u nizu, novi križevački gradonačelnik morao je krenuti dalje, a čini se kako će u narednim danima trajati zanimljivi pregovori između novih političkih aktera u Križevcima.

čitam...
Loading...