Prvi u Hrvatskoj // Električni mini autobusi od jeseni će prevoziti građane u Koprivnici

12:33h
0
Električni mini autobusi prije prve probne vožnje ispred Gradske vijećnice // Foto: Koprivnica.net
S predstavljanja autobusa prije dvije godine // Foto: Koprivnica.net

Dva električna mini autobusa od jeseni će biti u funkciji javnog prijevoza u Koprivnici i prigradskim naseljima. Busevi su predstavljeni u četvrtak prije podne, prvo na prezentaciji u Gradskog vijećnici, a potom i u prvoj vožnji Koprivnicom za gradske čelnike i goste.

– Priveli smo kraju velik posao, no isto tako velik posao je tek pred nama – istaknula je Helena Hečimović, glavna pokretačica elektromobilnosti u Koprivnici.

Riječ je o prvoj javnom prijevozu nulte emisije ugljičnog dioksida u Hrvatskoj, a autobuse je Grad Koprivnica nabavio u sklopu projekta Civitas Dyn@mo.

– I ovime smo dokazali da smo jedan od pametnih gradova, prvi smo imali električne punionice, zatim i električne automobile, a sad prvi imamo i električne autobuse. Svaki od tih projekata je na dobrobit građana, klime, budućnosti i razvoja – naglasila je gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak.

Gradonačelnica Želježnjak u društvu zamjenika te direktora Dok Inga i Čazmatransa te predsjednice Uprave Komunalca ispred električnih mini autobusa uoči prve vožnje // Foto: Koprivnica.net

Novi električni autobusi imaju 12 mjesta za putnike, baterija im može izdržati 130 kilometara, a moći će se kretati maksimalnom brzinom od 60 km na sat. Inače mogu ići i do 130 km na sat.

Buseve je proizvela hrvatska tvrtka Dok Ing, kojoj je inače najveći kupac američka vojska. Projekt je trajao 10 mjeseci, a dva autobusa vrijede 1.375.000 kn.

Postoje prijedlozi za dvije pilot linije koje bi povezivale različite dijelove grada, o čemu će građani naknadno biti obaviješteni.

U Gradu ističu kako razvijaju i sustav javnog prijevoza nulte emisije koji će povezati različite mogućnosti regionalnog javnog prijevoza (željeznički i autobusni prijevoz). To će biti prvi integrirani javni prijevoz u gradovima slične veličine u regiji.

Unutrašnjost koprivničkog električnog autobusa // Foto: Koprivnica.net

Što je Civitas Dyn@mo?

Civitas Dyn@mo je najveći i najzahtjevniji projekt u kojem Grad Koprivnica sudjeluje kao partner, a usmjeren je na razvoj najučinkovitijih mjera prometne održivosti na osnovi elektromobilnosti i planiranja održivog gradskog prometa. Projekt se provodi u četiri grada: Aachen, Palma de Mallorca, Gdynia i Koprivnica. Ukupna vrijednost projekta je oko 13,1 milijuna eura, s doprinosom Europske unije od 8,5 milijuna eura. Budžet Grada Koprivnice iznosi 920.000,00 eura, s doprinosom EU od 556.221,00 eura.

Gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak na prezentaciji u Gradskoj vijećnici // Foto: Koprivnica.net

čitam...