11.2 C
Koprivnica
Utorak, 21. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
sretna vijest

Prvi u Podravini i među prvima u Hrvatskoj! Legrad s 1000 eura pomaže umjetnu oplodnju, Sabolić: Želimo potaknuti šansu, a možda poboljšamo i demografsku sliku
P

Osigurali smo u proračunu 5000 eura, za početak očekujemo do pet parova, ali u slučaju da bi to bilo više, rebalansom bismo povećali sredstva, kazao je Sabolić

Ne propustite

Općina Legrad svojim odlukama često čini iskorak od ostalih jedinica lokalne samouprave, a upravo to će učiniti još jednom na račun nove demografske i socijalne mjere, koju su vijećnici jednoglasno podržali na nedavno održanoj sjednici općinskog vijeća.

Naime, među brojnim odlukama koje su vijećnici donijeli za kraj godine je i ona o sufinanciranju medicinski potpomognute oplodnje, kojom Legrad postaje prva općina u Koprivničko-križevačkoj županiji koja će pružati ovu vrstu financijske potpore mladim obiteljima.

Ovakvu demografsku i socijalnu mjeru donijeli su dosad gradovi Osijek, Makarska i Split. Budući su u Legradu svjesni koliko je ovo veliki problem u našem društvu te s obzirom na činjenicu da HZZO financira samo četiri postupka i to isključivo osobama mlađima od 42 godine života, Legrađani su spremni pomoći mještanima koji se upuštaju u ovaj izuzetno iscrpljujući postupak.

Ljeto na Šoderici, presica
Foto: Ivan Balija

– U Hrvatskoj se uz potpomognutu oplodnju rađa svega tri posto djece, a u europskim zemljama je ta brojka puno bolja pa smo se iz tog razloga odlučili pomoći ljudima. Želimo potaknuti šansu, smatramo da svaki čovjek ima pravo na roditeljstvo, možda poboljšamo demografsku sliku. Osigurali smo u proračunu 5000 eura, za početak očekujemo do pet parova, ali u slučaju da bi to bilo više, rebalansom bismo povećali sredstva – kazao je Sabolić te pojasnio kako će općinskim novcem u spomenutom iznosu od 1000 eura po osobi podmirivati troškove nabavke tableta, liječničke preglede kao i putne troškove.

U  njegovoj općini godišnje se rodi 20-ak djece, novi je stanovnik na svijet došao upravo jučer, a načelnik očekuje kako će ova mjera dodatno popraviti brojke u budućnosti općine.

Pravo na sufinanciranje troškova postupka imaju punoljetni i poslovno sposobni žena i muškarac koji su u braku, odnosno u izvanbračnoj zajednici, državljani su Republike Hrvatske i najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva imaju prebivalište u Općini Legrad. Da bi ostvarili pravo na financijsku pomoć općine postupak potpomognute oplodnje mora biti proveden u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj.

Vijećnici su bili jednoglasni da se pomoć može odobriti osobama do 45 godina starosti, u iznosu od 75 posto ukupnih troškova, a najviše s 1000 eura. U jednoj godini parovi će moći ostvariti pravo na sufinanciranje jednog pokušaja oplodnje. Zahtjev prema općini moći će se predati s početkom kalendarske godine.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

ovo se ne propušta

Kakav spektakl! Jelena Rozga i Lidija Bačić dolaze u Podravinu, uveličat će feštu jedne naše općine, evo kada i gdje

Fenomenalna vijest stigla je za sve ljubitelje i ljubiteljice Lidije Bačić i Jelene Rozge koje će ubrzo posjetiti našu...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti