PROJEKT SIGURNOST NA VODI

Prvih stotinu vrtićaraca Tratinčice dio su aktivnosti Privikavanje na vodu, kroz igru uče o sigurnosti u vodi

U njoj uz djecu aktivno sudjeluju i profesori kineziologije iz Zajednice športskih udruga Grada Koprivnice i sa svakom skupinom vrtićaraca rade po 5 dana po dva sata, a uz pratnju odgajateljica iz Dječjeg vrtića Tratinčica te zaposlenika i volontera Crvenog križa Koprivnica.

09:15h
0
Foto: Crveni križ Koprivnica

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica već šestu godinu provodi preventivni projekt Sigurnost na vodi koji je odobrio i sa 24.000 kuna financira Hrvatski Crveni križ iz prihoda prikupljenih od boravišne pristojbe. Cilj projekta je spriječiti nesreće na vodi.

U sklopu projekta ove jeseni održavaju se radionice Kodovi sigurnosti na vodi u 20 škola na području Koprivnice i okolnih općina u kojima će sudjelovati ukupno oko 500 učenika, a kroz njih će mališani učiti osnovna pravila ponašanja u i uz vodu. Ove školske godine u planu je i trodnevni tečaj Junior spasilac za učenike osmih razreda.

Foto: Crveni križ Koprivnica

– Vrlo mali broj djece predškolske dobi su plivači. Zbog toga smo osmislili edukativno rekreacijsku aktivnost pod nazivom Privikavanje na vodu, a čime će se kod djece vrtićke dobi pridonijeti sigurnosti u zajednici, utjecati na kvalitetu života, a sve u konačnici smanjenju stradavanja djece na vodi – poručuju iz Crvenog križa.

Ciljana skupina programa Privikavanje na vodu su djeca završnih skupina vrtića u dobi od 6 godina, kojih u starijim odgojnim skupinama Dječjeg vrtića Tratinčica Koprivnica ima više od stotinu. Ciljevi projekta su upoznavanje djece vrtićke dobi s vodom i njezinim mogućnostima, oslobađanje od straha ulaska u vodu, ukazivanje na opasnosti koje prijete kupačima na otvorenim kupalištima, rad s djecom na usvajanju i poboljšanju plivačkih vještina te učenje o pravilnom ponašanju na vodi i uz vodu.

– Mališani tako uz stručnu pomoć kineziologa uče samostalno plutanje, održavanje na vodi uz pomoć rekvizita i bez rekvizita, dobivanje sigurnosti ulaska u bazen uz pomoć različitih igara, uranjanje glave u vodu, puhanje mjehurića te klizanja po vodi što je ustvari sve priprema za učenje plivanja – objašnjavaju iz Crvenog križa Koprivnica.

Foto: Crveni križ Koprivnica

Prve dvije skupine mališana, Trešnjice i Maksići već vrlo vješto i spretno uživaju u vodi na bazenima, a svoj program završit će u petak 15. studenoga, nedavno su se u program uključile i skupine Srčeka i Cvrčak, a Oblačići će im se pridružiti do kraja mjeseca.

Aktivnost ‘Privikavanje na vodu’ provodi se na Bazenima Cerine, a traje do 28. studenog. U njoj uz djecu aktivno sudjeluju i profesori kineziologije iz Zajednice športskih udruga Grada Koprivnice i sa svakom skupinom vrtićaraca rade po 5 dana po dva sata, a uz pratnju odgajateljica iz Dječjeg vrtića Tratinčica te zaposlenika i volontera Crvenog križa Koprivnica.

 

čitam...