RIJEČ STRUČNJAKA

Psihologinja Nina Hrenić o koronavirusu, razlozima masovne kupovine i strahu od nepoznatog: Stanimo na loptu, mislimo pozitivno

Svima, ponajprije onima u samoizolaciji i izolaciji, savjetuje pridržavanje savjeta stručnjaka o higijeni, držanju razmaka od ostalih, izbjegavanju većih okupljanja, jačanju imunološkog sustava konzumiranjem zdravijih namirnica s čime pod ruku ide veći unos tekućine, boravku na svježem zraku koliko je to moguće, kao i umirivanju crnih misli.

21:30h
0
Foto: Matija Gudlin
Nina Hrenić // Foto: Matija Gudlin

Otvorite li društvene mreže, upalite televizor, pokrenete radio ili rasklopite novine, sigurno ćete naletjeti na teme o koronavirusu, bilo da je riječ o njegovu utjecaju na gospodarstvo, sport, politiku, kulturu ili, ono najvažnije, samo zdravlje. Situacija je to s kojom se moderno društvo nije susrelo i koja samim time na njega ima golem utjecaj. A kakav točno, pitali smo koprivničku psihologinju Ninu Hrenić koja svakodnevno brine o mentalnom zdravlju svojih pacijenata. Za početak, naglašava kako se život odvija i onda kada okolnosti nisu najpovoljnije. Stoga je važno, smatra, ne dopustiti da koronavirus bude jedina tema, iako je naglasila kako ne smijemo zanemariti važne informacije relevantnih i stručnih izvora te se moramo pridržavati preporučenih mjera.

Ne smijemo dopustiti da nas negativne informacije preplave jer se u tom slučaju stvara percepcija opasnosti u kojoj nemamo kontrolu što dovodi do paničnog straha. Stalna izloženost negativnim informacijama izaziva u nama strah koji je normalna i nadasve korisna emocija koja nas čuva od opasnosti tako da nas priprema na suočavanje s opasnošću, čini nas opreznijima. Panika je pretjeran i nerealan strah koji smanjuje naše kognitivne sposobnosti, pa umjesto da smo oprezni, u panici ćemo se ponašati neracionalno – pojasnila je N. Hrenić, rekavši kako situacija jest ozbiljna.

Pritom napominje da je potrebno u prvi plan staviti stručnjake, koji se zasad sjajno nose sa situacijom i to dobro komuniciraju s javnošću, da putem medija prenose krucijalne savjete.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– Ono što nam je novo, nepoznato, a što percipiramo kao potencijalno opasno i prijeteće, u nama uvijek izaziva strah. Radi se o novom virusu o kojem se još uvijek više toga ne zna nego zna, lijeka koji bi ga zaustavio zasad nema, a posebnu prijetnju predstavlja dugo vrijeme inkubacije u kojem se osoba dobro osjeća, pa nastavlja sa svakodnevnim aktivnostima i tako prenosi virus na ljude s kojima je bila u kontaktu. Sve to stvara percepciju opasnosti i nedostatka kontrole, što izaziva strah – govori.

“Pozivam da se stane na loptu, da promislimo ima li smisla ono što mislimo i planiramo činiti.”
Lidl jučer prijepodne // Foto: čitatelj

Masovne kupovine kojima svakodnevno svjedočimo rezultat su, objasnila je N. Hrenić, želje da zadržimo kontrolu nad situacijom koju, zapravo, ne kontroliramo. Dodaje kako trgovački lanci imaju skladišta puna robe, a tu su i internet trgovina te oslanjanje na prijatelje i obitelj. Čak i za one koji žive sami vjeruje da će se, bude li potrebno, uspostaviti mreža dostave neophodnih namirnica i lijekova.

– Malo više racionalnosti i vjere u dobro te optimizma, mislim da je ovih dana neophodno. Ono što je problem kod panike, osim što je ponašanje u panici iracionalno, jest to što je zarazna i lako se širi, pa ljudi čine ono što vide da drugi rade bez da kritički promisle. Zato, pozivam na to da se stane na loptu, promislimo ima li smisla, logike i je li u skladu s preporukama stručnjaka, ono što trenutno mislimo i planiramo činiti – rekla je psihologinja.

“Kako mislimo, tako ćemo se i osjećati, a to se odražava na našu fiziologiju.”

Svima, ponajprije onima u samoizolaciji i izolaciji, savjetuje pridržavanje savjeta stručnjaka o higijeni, držanju razmaka od ostalih, izbjegavanju većih okupljanja, jačanju imunološkog sustava konzumiranjem zdravijih namirnica s čime pod ruku idu veći unos tekućine  boravak na svježem zraku koliko je to moguće, kao i umirivanje crnih misli. Razmišljajte pozitivno, ali u skladu s realnom situacijom, poručuje.

Mislite pozitivno, okupirajte se aktivnostima koje dugo odgađate // Foto: Ingimage

– Možemo situaciju iskoristiti kao predah od svakodnevne jurnjave za raznim poslovima i aktivnostima, biti više sami sa sobom, odmoriti, srediti stvari koje dugo odgađamo, pročitati knjigu za koju nismo imali vremena, iskoristiti vrijeme i družiti se više s djecom i članovima obitelji, čuti ih, potruditi se vrijeme iskoristiti pozitivno. Prihvatiti okolnosti u kojima smo se našli kao privremene, prolazne. Misliti pozitivno, okupirati se neki aktivnostima koje inače odgađamo, ne trošiti energiju na ljutnju ili strahovanje – navela je, dodajući kako dugotrajna izloženost neugodnim emocijama oslabljuje imunološki sustav.

Jer, kako mislimo, tako ćemo se i osjećati, a to se odražava na našu fiziologiju, tvrdi.

– Nije samo virus prilagodljiv. I ljudska vrsta ima sposobnost preživljavanja i prilagodbe novim okolnostima – zaključuje.

čitam...