Savjeti liječnika

Psorijatični artritis

Kod dužeg trajanja psorijaze, uvijek treba posumnjati na psorijatični artritis, kad se javljaju učestali ili stalni bolovi u zglobovima. To je dovoljan razlog da se bolesnika uputi reumatologu ili fizijatru zbog potvrde dijagnoze.

12:25h
0
drazen-sacer
KOLUMNA Dražen Sačer

U prošlom smo tekstu pisali o psorijazi – kroničnoj doživotnoj kožnoj bolesti, koja je nepredvidivog tijeka bolesti, ali se može kontrolirati liječenjem. Psorijatični artritis je upalna reumatska bolest i pripada grupi seronegativnih artropatija, jer se u krvi bolesnika ne nalazi reumatoidni faktor. Nešto je češći u muškaraca, a javlja se u deset do penaest posto bolesnika s psorijazom

Psorijatični artritis može zahvatiti jedan ili više zglobova. Kao i kod ostalih upalnih bolesti zglobova vodeći simptomi su bol i otok zgloba. Obično su zahvaćeni koljeno, lakat, nožni i ručni zglob te mali zglobovi šaka i stopala, obično asimetrično. Vrlo često nalaze se promjene na kralježnici i sakroilijakalnim zglobovima – spojevima između križne kosti i bočnih kostiju zdjelice.

Uz bol i otok prateći simptomi su i zakočenost zgloba te bolnost hvatišta tetiva, najčešće na peti, sjednoj kosti i laktovima. Bol varira od blage do vrlo jake, a česti su noćni bolovi u križima uz jutarnju zakočenost, tipični za „upalnu križobolju“.

Kod dužeg trajanja psorijaze, uvijek treba posumnjati na psorijatični artritis, kad se javljaju učestali ili stalni bolovi u zglobovima. To je dovoljan razlog da se bolesnika uputi reumatologu ili fizijatru zbog potvrde dijagnoze. Nakon kliničkog pregleda uslijedit će dodatna obrada koja najčešće uključuje rentgenske snimke zahvaćenih zglobova i laboratorijske pretrage.

Rentgenska snimka pokazuje karakteristične promjene za ovu bolest i u pravilu je dostatna za potvrdu dijagnoze. Što se tiče pretraga krvi korisno je u akutnoj fazi bolesti učiniti laboratorijske parametre upalne aktivnosti.

Minimum kriterija za postavljanje dijagnoze psorijatičnog artritisa je: 1. Postojanje psorijaze kože, vlasišta ili noktiju 2. Artritis tipičnih obilježja 3. Tipični rentgenski nalaz 4. Negativan reumatoidni faktor

Prognoza ove bolesti bolja je nego kod drugih oblika upalnog reumatizma (reumatoidni artritis, ankilozantni spondilitis) i ne dovodi u pravilu do teže funkcionalne nesposobnosti. Ipak, u manjeg broja bolesnika, nažalost nije tako i u znatnoj ih mjeri, bolest onemogućava u svakodnevnim životnim aktivnostima.

Liječenje psorijatičnog artritisa u domeni je reumatologa i/ili fizijatra. Lokalno liječenje psorijaze nema utjecaja na zglobnu simptomatologiju. Osnovu liječenja predstavljaju nesteroidni antireumatici koji smiruju upalu i ublažavaju bol (Ibuprofen, Indomethacin, Knavon, Lubor, Lupocet, Neofen, itd…). Kortikosteroidi su lijekovi vrlo snažne protuupalne aktivnosti, ali se zbog niza nuspojava uzimaju isključivo po preporuci liječnika i zbog ozbiljnih nuspojava nikada u velikim dozama i kroz duže vrijeme.

Danas se u pravilu daju „lijekovi koji mijenjaju tijek upalnih reumatskih bolesti“ (sulfasalazin, leflunomid, methotrexat,..) koje nazivamo i „sporodjelujućim lijekovima“ jer se njihov učinak uočava tek nakon nekoliko tjedana ili čak mjeseci uzimanja lijeka. Vrlo su djelotvorni biološki lijekovi, koji kod nas nažalost, nisu još široko dostupni.

Nezaobilazno mjesto u liječenju psorijatičnog artritisa ima i fizikalna terapija. U akutnoj fazi izrazito povoljno djeluje primjena hladnoće – hladni oblozi ili masaža ledom (kriomasaža) koji smanjuju upalu i bolove. Koristi se i cijeli niz drugih terapijskih postupaka: ultrazvuk, elektroterapija, magnet, laser, ultraljubičaste i infracrvene zrake, hidroterapija itd. Posebno treba istaknuti naše poznato lječilište „Naftalan“ u Ivanić Gradu, koje je specijalizirano za liječenje psorijaze i psorijatičnog artritisa.

čitam...