Pučka kuhinja // Za siromašne Koprivničance u 14 godina pripremljeno čak 440.000 obroka

15:32h
0
Broj korisnika koprivničke pučke kuhinje neprestano raste // Arhiva Koprivnica.net

Iz koprivničkog Crvenog križa kazali su da su za jednomjesečne akcije prikupljanja namirnica za pučku kuhinju dobili 150 litara ulja, 224 kilograma brašna, 207 kilograma šećera, 97 kilograma soli, 111 kilograma riže, 178 kilograma tjestenine te ostalih proizvoda u ukupnoj vrijednosti od gotovo 11.000 kuna.

Koprivnička pučka kuhinja u proteklih 14 godina, koliko djeluje u sklopu gradskog Crvenog križa pripremila je više od 440.000 obroka. Na žalost, broj korisnika iz godine u godinu samo raste tako da je nastala i sve veća potreba za namirnicama.


Crveni križ stoga je od 8. do 15. svibnja drugu godinu zaredom obilježio Tjedan pučke kuhinje u sklopu kojega je otvorio vrata svim građanima. Na taj način htjeli su ih potaknuti da im u što većoj mjeri pomažu prehraniti korisnike javne kuhinje. U Crvenom križu donacije prehrambenih proizvoda zatražili su i od brojnih poduzeća, vrtića, škola…

Cijelu akciju započeli su gradski vijećnici i SDP-ova gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak, koji su donirali namirnice, meso, grah i sokove te pripremili roštilj za oko 150 korisnika pučke kuhinje. Taj potez, podsjetimo, u oporbenom HDZ-u ocijenili su političkim.

– Krajnje je licemjerno u predizborne svrhe koristiti korisnike pučke kuhinje koji su upravo zbog njihove loše politike, dovedeni u ovakvu situaciju – kazao je tada, među ostalim, šef koprivničkog HDZ-a Ernest Forjan.

Kako bilo, akciju su u proteklih mjesec dana, koliko je trajala, podržali i brojni drugi donatori, a to su PORA, Podravka, Zavod za javno zdravstvo, Ljekarna Koprivnica, Knjižnica Fran Galović, Osnovna škola Andrije Palmovića iz Rasinje, Osnovna škola Braća Radić, Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski, Osnovna škola Đuro Ester, Osnovna škola Sokolovac, Osnovna škola Legrad, Osnovna škola Novigrad Podravski, Dječji vrtić Tratinčica, Gimnazija Fran Galović, Koprivničko-križevačka županija.

– U mjesec dana prikupljeno je 150 litara ulja, 224 kilograma brašna, 207 kilograma šećera, 97 kilograma soli, 111 kilograma riže, 178 kilograma tjestenine te ostalih namirnica u ukupnoj vrijednosti od gotovo 11.000 kuna – istaknuli su iz koprivničkog Crvenog križa i dodali da su korisnici pučke kuhinje osobe koje im upućuje Centar za socijalnu skrb po kriterijima iz Zakona o socijalnoj skrbi i Grad Koprivnica po kriterijima Socijalnog programa.

– Dio obroka korisnicima se dostavlja kroz program pomoći i njege u kući na kućne adrese. Projektom pučke kuhinje zaokružena je briga za ljude u socijalnoj potrebi, definirana Socijalnim programom Grada Koprivnice. Malo je gradova koji se mogu pohvaliti takvim sustavnim programom skrbi za svoje sugrađane. Zahvaljujemo se svim donatorima na njihovom dobročinstvu te se nadamo da će se i ubuduće odazvati na naše akcije prikupljanja donacija – poručili su iz Crvenog križa.

 

čitam...