Pugar na sudu za ubojstvo susjeda tvrdi: ‘Prijetio mi je puškom i rekao da mora ubiti mene i svoju ženu!’

18:47h
0
ilustracija

Suđenje Božidaru Pugaru (45) za ubojstvo njegovog susjeda i prijatelja Željka Cvitkovića, nastavljeno je u danas (srijeda) na Županijskom sudu u Varaždinu.

Do ovog je tragičnog događaja došlo u Selancu pokraj Križevaca, 23. travnja prošle godine u kuhinji Pugareve kuće. Cvitković je puškom domaće izrade pogođen u glavu, a na koji način, još nije utvđeno.

Naime, Pugar je u svom izlaganju na ročištu kazao da se ne osjeća krivim za ubojstvo svoga susjeda i prijatelja. Rekao je kako pretpostavlja da je puška pala na pod te tako opalila, u trenutku kada su se njih dvojica hrvali.

Ljubomora

Sve je, ispričao je Pugar, počelo tako da je Željko u noći oko četiri sata 22/23. travnja došao k njemu s kanistrom od tri litre vina, pa kako ga je probudio, on je uzeo čaše i sjeli su za stol. Popili su čašu, a odmah zatim došla je Cvitkovićeva supruga Ivančica, uzela kanistar i otišla kući. No Pugar priča da je onda stavio kuhati svoje vino, a usput im točio iz boce od pola litre rakije pa su tako pili do sedam sati ujutro. Tada je Pugar, kaže, izašao hraniti piliće i kokoši, a Željko je ostao sjediti za stolom.

Optuženi je tvrdio da je u međuvremenu bio kod susjeda, gdje je pio rakiju i kavu, a ovaj mu je i ‘za doma’ dao dvije litre vina. Cvitković, koji je u to vrijeme valjda otišao kući, vidio ga je da nosi vino i odmah ga došao upitati za njega, pa je Pugar po vino otišao u podrum.

– Kada sam se vratio, Željko je sjedio na klupici za mojim stolom, a ja sam stavio vino na stol. Međutim, u jednom trenutku Željko je s klupice uzeo pušku koju sam čuvao u drugoj sobi, pretpostavljam da je to uradio dok sam ja bio u podrumu, te je pušku stavio na stol i ozbiljno rekao: ‘Moram ubiti tebe i Ivančicu!”. Pitao sam ga šta mu je, je li lud i zašto to govori, a on je odgovorio da mora to učiniti jer ja nešto švrljam s njegovom Ivančicom – rekao je Pugar.

Puška je sama opalila?

Zatim je, kaže, zgrabio pušku sa stola pa ju je zgrabio i Željko. S puškom u rukama počeli su se naguravati oko stola.

– Pali smo na tlo i u tom trenutku sam čuo “dum!” U trenutku kad smo padali, puška je opalila. Pretpostavljam da je opalila prilikom pada o betonski pod. Vidio sam da Željko leži na tlu, a otvorena puška je bila blizu njegove glave – izjasnio se Pugar o kobnom događaju. Napomenuo je da otvorena puška znači da je cijev puške bila preklopljena pa misli da se nakon opaljenja otvorila zbog neispravnosti. Do tragedije je došlo oko 10.30 sati.

Pugar je zatim o svemu obavijestio susjeda i zvao policiju i hitnu, a kada se vratio u kuću, pokraj tijela njegova susjeda stajala je njegova supruga Ivančica, koja je tvrdila da je još bio živ.

Optuženi je dodao da je sa oštećenim bio u jako dobrim odnosima, jer su povezani od malih nogu. Željko mu je pomagao i u čišćenju bunara, s čime se Pugar bavio, a sam priznaje da su obojica znali popiti. Željko se, kaže, liječio od alkohola, a on nije.

Željko je nastradao od vlastite puške

Sutkinja je nakon ročišta zatražila da se obje puške dostave vještaku balističaru, koji će se izjasniti je li puška mogla sama opaliti prilikom pada na pod i je li se mogla od pada ‘otvoriti’, kako je to izjavio optuženi. Iz tih je razloga današnja rasprava i odgođena. Kod Pugara je prilikom očevida osim puške Slavia 620, kojom je ubijen Cvitković, pronađena i zračna puška. Optuženi je kazao da je zračna puška njegova, da ju je držao na zidu u kuhinji, dok je Slavia bila Cvitkovićeva, koji ju je ostavio kod njega, jer mu supruga nije dozvolila da je drži kod kuće. Bila je pet godina odložena u sobi i za nju su znali samo njih dvojica. Upravo je od svoje vlastite puške, Željko izgubio život.

čitam...