Pučko otvoreno učilište Koprivnica školuje Romske pomoćnike

12:43h
0
U Pučkom otvorenom učilištu do sada je više od 200 osoba završilo školovanje za njegovateljicu. Snimio: Marijan Sušenj

Pučko otvoreno učilište Koprivnica završilo je sa školovanjem prve generacije odraslih osoba za zanimanje dječje odgajateljice, odnosno dadilje, po programu koji je verificiralo Ministarstvo obrazovanja.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Program je pohađalo pet žena, a osim njih, potvrdu o uspješno završenom školovanju za zanimanje njegovateljice dobilo je 17 žena te jedan muškarac, koji se sada mogu zaposliti u zdravstvenim ustanovama, staračkim domovima i slično. Ukupno 23 potvrde polaznicima je uručio zamjenik gradonačelnika Dražen Pros, naglasivši da programi školovanja koje provodi Pučko otvoreno učilište Koprivnica značajno doprinose smanjenju broja nezaposlenih u Podravini i Prigorju. Ravnatelj POU-a Koprivnica Josip Nakić Alfirević kazao je, pak, da je ta ustanova do sada u 14 grupa školovala više od 200 njegovateljica te da su se sve uspjele zaposliti. Također, naglasio je da je POU Koprivnica prvo u Hrvatskoj pokrenulo projekt obrazovanja romske nacionalne manjine radi njihove što učinkovitije socijalizacije.

– 17 Roma koji su u POU završili osnovnu školu želimo uključiti u srednjoškolsko obrazovanje za zanimanje Romski pomoćnik, a zadatak bi im bio povezivati romske obitelji sa školama, vrtićima i raznim institucijama, kako bi se tu nacionalnu manjinu što bolje uključilo u sustav obrazovanja, povećala njihova zaposlenost i slično. Projekt smo pokrenuli jer u Hrvatskoj prema neslužbenim podacima živi oko 40 tisuća Roma i već na njegovom prvom predstavljanju u gradu Tallinn u Estoniji privukli partnere iz više europskih zemalja. Na Hrvatskoj je da inicira početak međunarodne suradnje kako bi projekt proveli novcem iz fondova EU, no to, na žalost, za sada nije tako – kazao je Nakić Alfirević te dodao da će teoretsko i praktično školovanje Roma, ako projekt zaživi, trajati 750 sati, odnosno jednu školsku godinu.Snimio: Marijan Sušenj

U posljednjih pet godina je na području naše županije uz pomoć POU-a Koprivnica osnovnu školu završilo 126 Roma. Prošle godine je, pak, u sklopu 40 programa obrazovanja koje ta ustanova nudi diplomu dobilo 118 osoba, a ove godine 115.

čitam...