presica

Puno novozaraženih u županiji, korona se probila u još četiri staračka doma, dvije škole imaju online nastavu

09:50h
0
Načelnik Stožera Ratimir Ljubić // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Županijski Stožer civilne zaštite održao je danas presicu na kojoj je iznio najnovije informacije oko broja novozaraženih, ali i elaborirao situaciju u koprivničkoj OŠ Braće Radić.


– U zadnja 24 sata imamo 154 novozaražena, ozdravilo je 136 osoba tako da su trenutno aktivna 972 slučaja. U bolnici je 85 pacijenata, nažalost tri su osobe umrle te izražavamo sućut obiteljima – rekao je Ljubić. Loša je vijest proboj koronavirusa u još četiri doma na području županije.

– To su u domovi Baljak u Virju i Novigradu Podravskom, Capek u Štaglincu te Cedar u Koprivnici. Domovi se kontroliraju, svi pozitivni štićenici su izolirani. Oni koji imaju jače kliničke slike su smješteni u bolnice, a zdravi su odvojeni od pozitivnih – rekao je Ljubić.

Nastava u školama i dalje se odvija kontaktno uz primjenu svih epidemioloških mjera i preporuka. Trenutno je zabilježeno 80 učenika s pozitivitetom na koronavirus, 758 ih je u
samoizolaciji, a pozitivno je i 30 nastavnika te je njih 39 u samoizolaciji. Što se tiče nenastavnog osoblja, 12 osoba je pozitivno, a u samoizolaciji ih se nalazi 22.

Zbog epidemioloških okolnosti 27 razreda nastavu pohađa online putem, kao i cijela Osnovna škola Gola (18 razreda) te Osnovna škola „Braća Radić“ Koprivnica (39 razreda).

– Svaka škola mora sama za sebe vidjeti koliko je učenika i nastavnika pozitivno i koliko je bilo kontakata. Za svaku školu ćemo pojedinačno razgovarati hoće li ići na online nastavu – izjavio je dožupan.

Sljedeći tjedan krenut će drive in testiranje na koprivničkmom Sajmištu.

– U ponedjeljak ili utorak tamo dolaze šatori i kontejner, postavit ćemo svu signalizaciju i računamo da bi krajem sljedećem tjedna moglo početi drive in testiranje tako da sugrađani ne moraju stajati vani i čekati na hladnom vremenu nego mogu to obaviti u autima da bude jednostavnije i lakše, ali i brže – kazao je.

Važno je napomenuti da se uzorkovanje provodi isključivo uz uputnicu koju pacijentima koji su prošli primarnu fazu trijaže izdaju liječnici obiteljske medicine, odnosno na izuzimanje brisa nije moguće doći samoinicijativno na vlastiti zahtjev bez važeće liječničke uputnice.

čitam...