povrtlarske kulture

PZ Ludbreški kraj proširit će ugovore s novim kooperantima i zadrugarima

U Zadruzi se trenutno najviše bave cijenom repromaterijala, ponajprije cijenom umjetnih gnojiva koja svakodnevno rastu i ponajviše ih brinu.

13:18h
0
Foto: Grad Ludbreg

Kraj kalendarske godine označava i završetak poljoprivredne sezone u Poljoprivrednoj zadruzi Ludbreški kraj.

U Zadruzi se trenutno najviše bave cijenom repromaterijala, ponajprije cijenom umjetnih gnojiva koja svakodnevno rastu i ponajviše ih brinu.

– Poljoprivredna sezona u svim kulturama je dosta kasnila zbog vremenskih uvjeta i loše situacije u proljeće s danima punim oborina i hladnim temperaturama koje nisu išle u prilog proizvođačima – našim zadrugarima i kooperantima. Sezona krastavaca kornišona krenula je dvadesetak dana kasnije od previđenog i na kraju je uspjela s nekih 30 posto manjih prinosa. Ljetni mjeseci stvorili su berbu koja je bila odlična i odvijala se svakodnevno, a tako je i krenula paprika rog i patlidžan – kaže Saša Lenček, predsjednik Zadruge.

I ove godine Zadruga je osigurala sjeme, repromaterijal, gnojiva i prihrane za sve njih. Otkup i transport proizvedenih proizvoda također su bili unaprijed dogovoreni te su njihovi proizvođači bezbrižno uzgajali svoje povrće i predavali ga u zadrugu. S obzirom da je na tržištu nedostajalo gotovih proizvoda, Podravka je dogovorenu otkupnu cijenu tijekom sezone povećavala tako da su i proizvođači na kraju dobili više nego su planirali.

– Svaka godina nosi svoje pozitivne strane i rizike poslovanja ali ne odustajemo. Od osnivanja Zadruge možemo reći da smo postali velika karika u lancu organizacije i distribucije povrtlarskih kultura i vođeni sloganom domaćih proizvoda koji su od berbe u kratkom roku u samoj distribuciji proizvodnje. U godini pred nama, odnosno novoj poljoprivrednoj sezoni povećat ćemo kapacitete otkupa, transporta i skladištenja i proširiti ugovore s novim kooperantima i zadrugarima – poručio je Saša Lenček, predsjednik Poljoprivredne zadruge Ludbreški kraj.