Intervju

R. Čačić: Zajedno s Lackovićem možemo realizirati Podravsku brzu cestu, razvoj sjevera Hrvatske je ključan

11:30h
0
Presica Mišel Jakšić i Radimir Čačić
Radimir Čačić // Foto: Ivan Brkić

Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformista te župan Varaždinske županije, izlazi na parlamentarne izbore. U intervjuu za ePodravinu otkrio je svoje planove, viđenje suradnje s političarima iz Koprivničko-križevačke županije te prognozirao ishod izbora koji su pred nama.


Na parlamentarne izbore idete sa svojim Reformistima, no u nekim javnim nastupima dosadašnji nezavisni saborski zastupnik Željko Lacković istaknuo je da ima Vašu podršku. Kako će se očitovati ta podrška, pripremate li zajednički nastup na izborima ili nešto drugo?

U II. izbornoj jedinici izaći ćemo u koaliciji sa Željkom Lackovićem, HSS-om Braće Radić i strankom Nezavisnih seljaka. Nositelj liste će biti g. Lacković. Uz već dokazanu snažnu podršku koju ima u cijeloj Koprivničko-križevačkoj županiji i glasove stranaka koje ga podupiru očekujemo da osvoji saborski mandat.

Tko, po Vašoj procjeni, ima veće šanse za sastavljanje vlade, HDZ ili SDP s partnerima? Analitičari predviđaju neizvjesnost, hoće li na kraju odlučiti trgovanje mandatima i koalicije?

Vjerujem da su već svi svjesni činjenice da će relativnu pobjedu odnijeti Restart koalicija. Hoće li biti u stanju formirati Vladu, to ovog trenutka nije izvjesno. Bez obzira na to, Hrvatska treba promjene. Neupitno je da i lijeva i desna Vlada trebaju s jedne strane kontrolni mehanizam, a s druge strane partnere koji im uvjetuju donošenje odluka o nužnim reformama. Snažna korupcija na području pravosuđa i politike ruši povjerenje u pravnu državu, a kad je kontrolni mehanizam u Vladi stranka koja je prevarom svojih glasača, kao što je to učinio HNS, u toj ulozi naravno da nije bilo nikakvih rezultata.

Zalažete se za razvoj sjevera Hrvatske, to je jedna od dodirnih točaka Vaše politike i one Željka Lackovića. Koji projekti su trenutno ključni da sjeverne županije naprave dodatni iskorak u razvoju?

Foto: Ivan Balija
Željko Lacković // Foto: Ivan Balija

Razvoj Sjevera Hrvatske je obveza i primarni cilj zastupnika koji nisu birani na ideološkim porukama nego zastupaju maksimu da je politika mjerljiva disciplina. U ovoj demokratski još, polu razvijenoj zemlji nažalost svi zastupnici koji pokušavaju štititi interes građana iz pozicije suprotne Vladi, postižu upravo suprotan efekt i zato je nužan utjecaj na Vladu i suradnja s pozicije zastupnika koji o Vladi, lijevoj ili desnoj, ne ovise niti su od njihovih birača izabrani. Sjever mora riješiti pitanje porasta plaća kroz povećanje neoporezivog dijela osobnog odbitka do 5.000 kuna što automatski dovodi do povećanja najnižih plaća za nekoliko stotina kuna. Moramo osigurati minimalna primanja za staračka domaćinstva od 2.000 kuna, a ne samo podići prag socijale pomoći za pojedinca s 800 na 1.500 kuna. Isto tako treba isplaćivati puni iznos obiteljske mirovine preživjelom bračnom partneru bez primanja. Država mora osigurati dostupnost dječjeg vrtića u svakoj jedinici lokalne samouprave i subvencioniranje jedne trećine tržišne cijene za prvo, dvije za drugo i potpuno oslobođenje od plaćanja za treće dijete. Na području poljoprivrede za Sjever ali i za veliki dio Hrvatske je posebno važno provesti okrupnjavanje usitnjenih parcela komasacijom, a najvažniji i najskuplji razvojni projekti za Sjever Hrvatske su infrastrukturni kao što je brza pruga Zagreb-Krapina-Varaždin-Čakovec.

Kakva je sudbina tzv. podravsko-bilogorskog ipsilona? Što bi takav projekt značio za razvoj ovog dijela Hrvatske?

Za Varaždinsku i posebno Koprivničko-križevačku županiju i Bjelovarsko-bilogorsku županiju iznimno je važna brza Podravska cesta s Podravskim ipsilonom. Dio toga je upravo Željko Lacković svojim amandmanom izborio u Saboru. Realizacija kompletnog projekta ovisi samo i jedino o političkoj odluci, moguća je u okviru dvije godine, a sasvim je sigurno da zajednički nastup s Lackovićem u Klubu Reformista to može osigurati.

Dalmacija i Istra imaju turizam, Slavonija i istok Hrvatske se neprestano ističu kao neiskorišteni potencijal. Što imaju, ili bi mogle imati uz podršku vlade, sjeverne županije, uključujući i Koprivničko-križevačku? Kako se njihov razvoj može odraziti na razvoj i boljitak cijele Hrvatske?

Sjeverne županije su centar prerađivačke industrije i najveći izvoznici u Hrvatskoj. Jedna od ključnih oduka koje samo osobno donio 2012, a Vlada i Sabor prihvatili, je bilo oslobađanje poduzetnika od poreza na reinvestiranu dobit. Ponovno uvođenje tog poreza 2018. godine opteretilo je poduzetnike za preko milijardu kuna godišnje što je za 350 milijuna kuna više od svih poreznih smanjenja koje je uveo ministar Marić. Dakle, porezno opterećenje u Hrvatskoj je dodatno povećano, a ne smanjeno. Poduzetnike treba osloboditi poreza kad investiraju. Posebno je važno upotrijebiti Vladin sustav robnih rezervi za stabiliziranje cijena poljoprivrednih proizvoda i u ratarstvu i stočarstvu te osigurati sigurnost otkupa. Mora se osigurati sustav hladnjača, skladišta i distributivnih centara za voće i povrće.

Turizam Sjevernih županija je gotovo sasvim neiskoristivi potencijal. Upravo ova kriza pokazala je da samo vlastita snažna poljoprivredna proizvodnja, prerađivačka industrija u cjelini mogu osigurati stabilan razvoj zemlje.

Na čelu ste županije koja je u ovom dijelu Hrvatske među razvijenijima, ako ne i najrazvijenija po mnogim pokazateljima. Što Koprivničko-križevačka županija može učiniti i što joj je potrebno da krene u smjeru Varaždinske?

Varaždinska županija je po kriterijima povlačenja europskog novca, a posebno u energetskoj obnovi, najuspješnija u Hrvatskoj. Nažalost, kod nas se državni projekti ne realiziraju, izuzev Aglomeracije tako da smo oslonjeni samo na vlastite projekte i europski novac. Problem je u neravnopravnosti pozicija sjevernih županija i županija središnje Hrvatske u odnosu na centralnu Vladu i kad se po istim kriterijima bude procjenjivalo naše projekte kao i slavonske i dalmatinske i Koprivničko-križevačka županija će snažnije napredovati. Mora se reći da i danas Koprivničko-križevačka županija, iako je Varaždinska županija najveći izvoznik per capita u Hrvatskoj i ima najnižu nezaposlenost, ima najveći prosjek plaća od Sjevernih županija. Na području turizma, mislim da Koprivničko-križevačka županija namjerava primijeniti model tzv. Kuća s pričom koji pokazuje izvanredne rezultate u Varaždinskoj županiji. Radi se o poticanju, nažalost bez ijedne kune podrške od HTZ-a, izgradnje i opremanja ili podizanja na najvišu razinu kuća u ruralnim prostorima . Naš snažan zamah u energetskoj obnovi je učinjen i zato što kroz uštede ako u investiciji sudjeluje europski novac tijekom 14 godina se projekti vraćaju sami u sebi bez dodatnog opterećenja našeg budžeta, a nakon toga donose direktnu dobit. Na tom području zelene energije namjeravamo ući kao Županija u ozbiljnu investiciju termalne elektrane sljedeći primjer posebno Burgenlanda koji je kao regija ulagao u zelenu energiju i danas ima značajne benefite u budžetu.

čitam...