Prva ŽNL

Rac najavljuje pobjedu u općinskom derbiju i poručuje: Liga možda nije toliko kvalitetna koliko je izjednačena, a u Podravini uživam i tu želim završiti seniorsku karijeru

Vjerujem da mi izvana donosimo kvalitetu, a eto, imamo najbolji primjer u Drnju. Okrenuli su se domaćim dečkima i vidite gdje su spali. Jednostavno, nema dobrog rezultata bez prave okosnice, bez barem tri do četiri kvalitetna igrača, kaže Rac

16:00h
0
Kada krene s loptom teško ga je zaustaviti // Foto: Vedran Tkalec

Nogometaši ivanečke Sloge obranili su u prošlom kolu prvo mjesto ispred zahuktale molvarske Mladosti. Put ih je vodio na teško gostovanje u Drnje, no uspješno su ga preskočili, a dovoljan im je bio pogodak Raca. Presudili su Žuljiću na tamošnjoj klupi, ali i vratili se na pobjednički kolosijek i to u pravi trenutak. Taman prije općinskog derbija, odnosno derbija prvog dijela sezone.

Naime, Ivančani će u nedjelju ugostiti Kunovčane, koji su napokon uhvatili pravi korak. Na početku su kiksali na domaćem terenu, mučili se vani, ali sad su zaredali tri pobjede i u njima zabili čak 13 pogodaka. Drugim riječima, ostvaruju se želje kunovečkog stratega Zrinskog, koji nam je u intervjuu prije otprilike mjesec dana rekao kako očekuje da uhvate pravi ritam nakon pet-šest kola. To se i dogodilo i Bratstvo je već treće, s tri boda manje od Sloge.

S obzirom na značaj ovog dvoboja, okrenuli smo broj Marija Raca, topnika i okosnice Ivančana, ujedno i jedne od najvećih zvijezda u Prvoj ŽNL. Druga velika zvijezda ove lige nalazit će se s druge strane terena, a to je Ivan Blažević. Čovjek koji je prije samo nekoliko sezona igrao u Prvoj HNL. Općenito gledano, i jedni i drugi krcati su igračima izvan naše županije, stoga su neki u šali znali reći da bi im bilo lakše naći se u Zagrebu i odigrati utakmicu na Hitrec Kacijanu ili nekom drugom terenu. Rac se na to nasmijao.

Svi mi izvana tu smo s nekim razlogom i donosimo kvalitetu

– Ne bi to baš tako rekao ili okarakterizirao. Mislim da smo svi tu s nekim razlogom i kao što vidite, sve je više igrača iz drugih županija i po drugim klubovima. Vjerujem da donosimo kvalitetu, a eto, imamo najbolji primjer u Drnju. Okrenuli su se domaćim dečkima i vidite gdje su spali. Jednostavno, nema dobrog rezultata bez prave okosnice, bez barem tri do četiri kvalitetna igrača – smatra Rac.

Ivančani bi bez njega teško mogli razmišljati o prvoj poziciji // Foto: Vedran Tkalec

Lani Ivančani nisu uspjeli osvojiti ligu, pokleknuli su u proljetnom dijelu sezone, a sad su dodali gas i od početka krenuli maksimalno. Kaže da je u prošloj sezoni bilo utakmica u kojima su znali pobjeđivati s pet-šest pogodaka razlike, što u ovoj nije slučaj.

Ne znam je li liga kvalitetnija od lani, možda čak i nije, jer nedostaje primjerice jedan Borac, ali je puno izjednačenija. Sve je to tu negdje, ne možeš za nikoga tvrditi da ćeš ih sigurno dobiti i to daje draž ligi. Možda se tu izdvajamo mi, Kunovčani i Molvarci, a mislim da dobre izglede za gornju polovicu imaju i Miklinovec, odnosno Žabno. No, kažem, svi su dobri, svi su tvrdi i bit će svega do kraja. Što se tiče naše ekipe, bilo je nekih promjena, slagali smo je za određeni iskorak za razliku od lani, a zadovoljilo bi nas sve unutar prve tri pozicije – kaže Rac i dodaje da imperativ osvajanja prvog mjesta nemaju, ali mu se nadaju.

Općinski derbi je uvijek važna utakmica za lokalce

Veliki korak prema tome napravili bi u nedjelju, što podrazumijeva tri boda protiv izravnog rivala. Rac tvrdi da favorita nema, da je sve to u pet deka, odnosno 50 naprema 50 u postocima. To znači da goste iz Kunovca itekako cijeni.

– Tražili su se jer uoči sezone nisu uopće igrali prijateljske utakmice. Sad su se posložili, bolji su iz utakmice u utakmicu i zaslužuju maksimalan respekt. Općenito gledano, to je općinski derbi, što znači da je to uvijek važna utakmica za lokalce. Zato i očekujemo mnogo publike i vjerujem da će svi oni uživati u dobrom nogometu. Također, i u našoj pobjedi, jer želimo obraniti ovo prvo mjesto – poručio je.

U aktualnoj sezoni na pet je postignutih pogodaka // Foto: Vedran Tkalec

S obzirom na to da je ušao u 35. godinu života, pitali smo ga koliko još misli igrati seniorski nogomet. Kaže, sezonu ili dvije.

Vraćat ću se u Podravinu i kada završim seniorsku karijeru

– Vidjet ćemo kako će me zdravlje služiti, jer ritam u kojem živim, a sve je povezano s nogometom, nije lak. Međutim, ovu sezonu odradit ću sigurno, a onda eventualno još jednu. No, ono u što sam siguran je to da želim seniorski nogomet zaključiti ovdje u Podravini. Pet godina sam već ovdje, bio sam u Peterancu, Drnju, sad Slogi, i stvarno uživam. Uvijek ima nekih dovika, ali ljudi su me uglavnom prihvatili i super sam zadovoljan. Kada se i ostavim nogometa, siguran sam da ću se vraćati ovdje pogledati koju utakmicu – zaključio je Rac uoči dvoboja koji se igra u nedjelju u 16 sati.

Nakon toga, prebacio se Rac na prognozu ostalih parova. Inače, prije tjedan dana, Blažek, trener Panonije, pogodio je čak šest parova i dosad se pokazao najuspješnijim. Zanimljivo, promašio je jedini dvoznak koji je igrao, a prognozirao je da Drnjančani neće izgubiti protiv Ivančana. Neće Racu biti lako dostići tu brojku, no nikad se ne zna. Prethodno su Paradžik, Žuljić i Zrinski pogodili četiri para, a Kolar i Đurec jedan manje. Što prognozira Rac pogledajte u nastavku, baš kao i točnu satnicu utakmica, odnosno ljestvicu Prve ŽNL.

Miklinovec – Tomislav (D), subota 16h (X2)
Ne mogu ići protiv svog bivšeg kluba. Nisu igrali loše dosad, ali nedostaje im kvalitete, a krivicu je na sebe preuzeo Žuljić. Mislim da će ih ova promjena malo trgnuti i unatoč tome što je Miklinovec favorit, navijački i hazarderski prognoziram da Drnje neće izgubiti.

Osvit – Lipa, nedjelja 10h, (1)
Osvit je odigrao vrhunski u prvome kolu protiv nas, unatoč tome što je poražen. Kasnije su bili toplo-hladni, ali mislim da će obraniti domaći teren pred Lipom. Momčad iz Hlebina mi je nekako nedorečena i prognoziram čistu jedinicu.

Tomislav Radnik – Kalinovac, nedjelja 16h, (1)
Iskreno, Kalinovčane ne znam i nisam upućen previše u njihovu snagu. S druge strane, Žabno je sad doživjelo teški poraz u Kunovcu i sigurno će sad ganjati tri boda kako bi se oporavili. Znam da posjeduju kvalitetu i mislim da će i ovdje biti jedinica.

Viktorija – Mladost-Molve, nedjelja 16h, (2)
Viktorija je izrazito domaćinska momčad, pogotovo na svom travnjaku na kojemu se teško snaći kvalitetnijim momčadima. No, mislim da će upravo ta kvaliteta presuditi. Molvarci su po meni najorganiziraniji i najdiscipliniraniji u ligi i vjerujem da dvojka nije upitna.

Drava (NP) – Močile, nedjelja 16h, (1 i Benko daje gol)
Knapić je dobro upoznat sa snagom Močila i mislim da će ih spremno dočekati. Te Močile su mi simpatična momčad, ali djeluju mi puno jače doma nego vani. Domaćini su kvalitetniji, a tamo je i moj prijatelj Benko, koji će zabiti gol. Dakle, jedinica!

Panonija – Mladost (S), nedjelja 16h, (1X)
Još jedna moja bivša momčad, protiv koje ne mogu ići. To je ujedno i općinski derbi u kojem je sve otvoreno, a pogotovo se nikad ne zna sa Sigečanima, koji imaju nekoliko Zagrepčana. Ipak, kao i kod Drnja, navijači i hazarderski igram dvoznak na domaćina.