PLIVAČKI KLUB CERINE

Damjan Domanovac dojurio do vrha hrvatskog plivanja i srušio mitski rekord: Skokom u bazen potpuno se opustim

Prošlo je devet godina otkako se upisao u Plivački klub Cerine. Donedavno je, uz osnovno obrazovanje, u glazbenoj školi svirao gitaru, ali je uslijed manjka vremena prevagnulo plivanje.

14:30h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Davno postavljeni kadetski rekord mitinga na 50 metara prsno u Čakovcu, kojega je isplivao današnji hrvatski reprezentativac Nikola Obrovac, u prosincu je srušio Damjan Domanovac (14). Ujedno je prva mjesta osvojio na 100 i 200 metara, dok je posljednji vrhunski rezultat ostvario na Prvenstvu Hrvatske u Korčuli, osvojivši šesto mjesto na 100 metara prsno uz postavljanje novog osobnog rekorda. Pritom ga je svega 50 stotinki dijelilo od uspinjanja na postolje. No, Damjan ne žali. Tvrdi kako je i samo dostizanje limita potrebnog za kvalificiranje velik rezultat. On ih je, kao jedini koprivnički predstavnik, dostigao sedam, pa je izbor pao na pet disciplina kako bi imao dovoljno snage za naporan, dvodnevni ritam.

– Kako godine prolaze, tako plivanje shvaćam sve ozbiljnije – govori Damjan, pojašnjavajući kako se više smatra sprinterom nego plivačem na duge pruge, iako rado testira vlastite granice u disciplinama koje mu nisu jača strana, čemu svjedoči lista uspješnosti najsvestranijih plivača Hrvatskog plivačkog saveza na kojoj drži pomalo nevjerojatno visoko 37. mjesto u konkurenciji 900 natjecatelja.

Prošlo je devet godina otkako se upisao u Plivački klub Cerine. Donedavno je, uz osnovno obrazovanje, u glazbenoj školi svirao gitaru, ali je uslijed manjka vremena prevagnulo plivanje. Već sada, naglašava, vidljivi su pozitivni rezultati odluke koja mu je omogućila stopostotno usmjeravanje na sport.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Medaljama nema kraja // Ustupio Nikola Domanovac

– Damjan je u formativnom razdoblju kada može samostalno odabrati svoj put. Uz školu, koja je na prvome mjestu, plivanje je izabrao kao aktivnost prema kojoj pokazuje iznimnu ljubav. Bavljenje sportom svojevrsna je disciplina života, najbitnije je pobijediti vlastiti rezultat. Mladu osobu oblikuje pomicanje granice – smatra otac Nikola, sretan da na natjecanjima vidi zadovoljnog sina okruženog ostalim plivačima koji velikodušno podupiru jedni druge, iako su, zapravo, konkurencija.

Da je plivanjem izgradio karakter, svjedoče Damjanova osviještenost i zrelost. Unatoč potencijalu kojega neupitno posjeduje, zna da bez sati i sati utopljenih u vodu neće imati status profesionalnog plivača. Kojemu teži, ali koji istovremeno nije jedina opcija, već se u budućnosti vidi i kao kineziolog, odnosno plivački trener.

Foto: Ivan Balija
Damjan brani boje Plivačkog kluba Cerine // Foto: Ivan Balija

– Plivanje je savršen sport. Skokom u bazen, nakon stresnog dana, potpuno se opustim – kaže Damjan.

Na upit kakve rezultate cilja u tekućoj godini, Damjan je u prvi plan stavio klupske kolege kojima želi da ostvare norme kako bi zajednički otputovali na turnir. Ipak, vrativši se na individualni kolosijek, pojasnio je kako je u bazenima dužine 50 metara, a u kojima će se natjecati u drugome dijelu sezone, nešto slabiji jer je koprivnički dvostruko kraći što znatno utječe na pripremu. Neovisno o tome, dosljedan sebi siguran je kako uz naporan rad može anulirati prednost ostalih plivača.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

čitam...