Zdravstveni sustav

RAD U BOLNICI Preslaguju se liste čekanja, na operacije se može samo s negativnim nalazom na koronu, Devčić: Bit će potrebno puno strpljenja

Svjestan je da će biti potrebno mnogo strpljenja s obje strane, no da će se ubrzo sustav vratiti u normalu. 

12:54h
0
Mato Devčić // Foto: Ivan Balija
Dr. Mato Devčić // Foto: Ivan Balija

Od ovoga tjedna javni i privatni zdravstveni sustav rade u punom opsegu. To znači da se i rad Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek vraća u normalu, a s tim složenim procesom upoznao nas je ravnatelj dr. Mato Devčić.

Kako je rekao, posljednjih nekoliko dana radile su se opsežne pripreme kako bi se bolnički sustav vratio u normalu i reaktivirale sve njegove sastavnice te počele obavljati sve pretrage, operacije i dijagnostike koje su bile predviđene, ali zbog mjera nisu mogle biti učinjene.

Opća bolnica Dr. Tomislav Bardek // Foto: Mario Kos
Foto: Mario Kos

– Svi koji koriste usluge bolnice moći će u narednim danima početi obavljati preglede, a operacijski programi krenut će najvjerojatnije od 11. svibnja. Vraćanje u normalan modus rada iznimno je zahtjevan s puno aktivnosti zaštite sustava od prodora koronavirusa. Uspjeli smo u mjesec dana uspješno očuvati sustav, imali smo manji problem no brzo smo ga locirali i štete nije bilo. Zbrinuli smo niz onkoloških bolesnika bez da su osjetili problematiku epidemije. Možemo reći da smo uspješno prebrodili mjesec dana, no ovo vraćanje u normalu ne smije biti ubrzano – upozorio je Devčić.

Jedno od glavnih pitanja su liste čekanja koje su bile na čekanju više od mjesec dana. One će se sada ažurirati i presložiti prema prioritetima.

– Liste čekanja će se ažurirati po svim djelatnostima, znam da su neki propustili svoje termine, no neka ne birinu. Liste će se revidirati po djelatnostima, voditelji odjela će to napraviti i posložiti pacijente prioritetno, po dobi i dijagnozi. Da bismo nadoknadili propušteno organiziran je rad u smjenama, prvenstveno kroz tjedan, ali i subotom – objasnio je Devčić.

Uspostavljena je i posebna procedura dolaska na preglede i u bolnicu.

Foto: Sanjin Bojić

– Pacijenti će donijeti svoju masku, staviti je prije ulaza, medicinska sestra će izmjeriti temperaturu i dezinficirati ruke te će druga medicinska sestra preuzeti dalje. U ambulantama će pacijenti biti udaljeni bar dva metra, za što će brinuti djelatnici. Oni koji dolaze na operacije morat će imati pripremljen nalaz na Covid-19 ne stariji od 24 sata. Svi će moći kontaktirati na brojeve telefona, naručivati se, provjeriti liste čekanja ili nešto treće – izjavio je Devčić.

Svjestan je da će biti potrebno mnogo strpljenja s obje strane, no da će se ubrzo sustav vratiti u normalu.

– Molim pacijente za strpljenje, sve narudžbe će se obavljati telefonski i svi sa liste čekanja će biti kontaktirati. Molim ih da poštuju termine, da ne dolaze prerano, da si nabave masku i stave je prije ulaska u bolnicu i u komunikaciji sa sestrom kažu što i kad trebaju. Sve će biti naručeno po terminima tako da neće biti nesporazuma. Svi ćemo trebati strpljenja, ali vjerujem da ćemo razriješiti. Vjerujem da ćemo radom u smjenama i subotom za 2-3 mjeseca nadoknaditi propušteno – zaključuje Devčić.

Sve informacije, brojevi telefona i protokol moći će se naći na internetski stranicama Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek.

[KORONAVIRUS] Zupanijski Stozer donosi nove informacije.

Gepostet von Epodravina.hr am Montag, 4. Mai 2020

čitam...